Edward Out (OTC Organics) over verplichte koudebehandeling op biologische Zuid-Afrikaanse sinaasappelen

"Op deze korte termijn uitgesloten worden van de Europese biologische markt, doet pijn en brengt voortbestaan ​​van onze telers in gevaar"

Nu bekend is dat de Europese Commissie een verordening heeft aangenomen die Zuid-Afrika en zijn buurlanden dwingt tot een zeer strikt koude sterilisatieregime voor sinaasappelen voor en tijdens het transport, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de bio-telers waar OTC Organics, biologisch distributeur van biologische groenten en fruit, al jaren mee samenwerkt.

Deze behandeling geldt voor alle aankomsten van sinaasappelen (zowel conventioneel als biologisch) vanaf ongeveer 13 juli, en dat terwijl het citrus seizoen vorige week van start is gegaan en de eerste containers inmiddels in Nederland zijn aangekomen en nieuwe containers onderweg zijn.

Afrikaanse fruitmot (FCM)
De EU vereist dat de temperatuur van het vruchtvlees bij het laden in het land van oorsprong maximaal 2 graden is om te voorkomen dat de larven van de Afrikaanse fruitmot (False Codling Moth, hierna genoemd FCM) levend in de EU aankomen en een bedreiging vormen voor de EU-productie. Omdat de sinaasappelschil erg gevoelig is voor lage temperaturen en geforceerde koeling, is het risico op schilbeschadiging extreem hoog. Bovendien is er geen capaciteit aanwezig om dit koelproces in het land van oorsprong toe te passen.

Edward Out, Managing Director bij OTC Organics: "Onze biologische telers worden door deze maatregelen zwaar getroffen, aangezien zij al decennia lang voornamelijk sinaasappelen voor de Europese markt produceren. Onze telers hebben uitstekende staat van dienst in hun boomgaarden op het gebied van bestrijding van FCM. Vanwege het natuurlijke evenwicht in hun bodems komt de FCM nagenoeg niet voor. En dit alles zonder chemicaliën! Op deze korte termijn uitgesloten worden van de Europese biologische markt, doet pijn, maakt ons boos, gefrustreerd en brengt het voortbestaan ​​van onze telers in gevaar."

En wat nu?
"Zuid-Afrika zal deze zaak voorleggen aan de Wereldhandelsorganisatie, maar dat zal tijd kosten. We kijken ook naar gecertificeerde biologische fruitcoating om de huid te beschermen tegen de lage temperaturen. Daarnaast onderzoeken we of we de biologische boerderijen die 100% FCM-vrij zijn voor export kunnen certificeren zonder koude sterilisatie. De laatste optie kost tijd omdat dit proces strikte internationale fytosanitaire normen volgt."

Edward vervolgt: "Vorig jaar al zijn we samen met collega-bedrijven op zoek gegaan naar een EU gecertificeerde biologische fruitcoating die we gaan toepassen op meerdere proefzendingen Star Ruby Grapefruit. Deze vrucht (ook gerelateerd aan FCM) moet op 4 graden worden verscheept, wat de schil van de vrucht in sommige gevallen tot 30%  beschadigt. Nu de tijd opraakt, overwegen wij om ook de sinaasappels te coaten, hoewel dit geen garantie is dat de vrucht beschermd is tegen huidbeschadiging. Uiteraard leveren wij geen fruit dat gecoat is zonder eerst overleg te hebben gehad met onze klanten."

"Het is een zeer hard besluit die in Brussel is genomen die veel telers en hun families zal treffen en ook in Europa zal worden gevoeld. Voor nu stropen we de mouwen op en proberen we er het beste van te maken!", besluit Edward.

­­Voor meer informatie:
OTC Organics
Eskimolaan 11
8252 AS Dronten
0885 880400
sales@otcorganics.com 
www.otcorganics.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven