"Chapeau en diepe buiging voor de moed van de Oekraïners"

Oekraïense bio-sector verkeert in zeer zwaar weer

Tholen - BioCore verwacht als gevolg van de oorlog een grote terugval in de opbrengst van biologische grondstoffen in Oekraïne. De handel gaat momenteel nog wel door, maar Marco Molier geeft aan dat er te weinig deze kant op komt als je kijkt naar wat er nodig is op de markt. Ook is zo'n 30% van de Oekraïense bio-marktdeelnemers al gestopt met biologische productie en dit lijkt nog maar het begin te zijn.

Marco Molier

Marco vertelde dit alles afgelopen dinsdag tijdens de BioBorrel in Utrecht. In zijn presentatie maakte hij duidelijk hoe het ervoor staat in de Oekraïense biologische sector. Allereerst gingen de zorgen bij BioCore vooral uit naar de eigen mensen die werkzaam zijn voor de Oekraïense dochterfirma. "Op 24 februari was iedereen verbaasd over het feit dat Rusland Oekraïne inviel. Ook wij. Onze eerste zorg lag bij de veiligheid van onze eigen mensen daar. Alexander vluchtte al snel naar zijn oma, Julia en haar gezin zijn op tijd ontkomen en naar Polen gegaan. Om Maksim hebben we ons het meest zorgen gemaakt. Hij was bezig met het laden van maïs en heeft 5 weken vastgezeten in het dorp van de farm. En juist toen hij terugkeerde naar Odessa werd zijn buur-appartementencomplex gebombardeerd."

Duizenden hectares bio-areaal in bezet gebied
In 2020 exporteerde Oekraïne 217.000 ton aan granen, oliehoudende zaden, soja, honing, fruit en groente naar de EU. In dat jaar was een areaal van 462.000 hectare biologisch of in omschakeling gecertificeerd. Marco gaf ook een overzicht van het bio-areaal momenteel in bezet gebied:

Cherson: 81.500 hectare
Zaporizhia: 45.000 hectare
Charkov: 4.000 hectare
Tsjernihiv: 10.000 hectare

Vervolgens toonde Marco een foto die een aantal dagen daarvoor op een zonnebloemenveld was genomen. "Het lastigste is dat de farms die daar nu opereren niet meer bezig zijn met de bio-certificering, maar met overleven. Op deze foto zie je Ivan, één van onze boeren. Hij verwacht een normale oogst van zo'n 4 ton per hectare."

Bio-gerstboer Ivan

Daarna volgden wat cijfers over de huidige situatie in de Oekraïense biologische sector, afkomstig van NGO Organic Ukraine. Dertig procent van de marktdeelnemers is volgens Olena Deineko inmiddels al gestopt met biologische productie. En nog eens 15% staat op het punt dat te doen. En 32% is gedeeltelijk actief op hun eigen grond. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat ze over te weinig grondstoffen beschikken of met een tekort aan personeel kampen. Zo'n 15% schenkt biologische producten aan het leger en de Oekraïense bevolking. Slechts bij 7% van de bedrijven zijn geen wijzigingen.

5000 euro per vrachtwagen
Marco: "Dit zijn schrijnende cijfers. Echt dramatisch. Als dit zo doorgaat verwachten we naar 30% van de normale opbrengst te gaan volgend jaar. Maar we handelen door. De producten gaan per vrachtwagen de grens over. Daar betalen we veel geld voor, zo'n 5000 euro per truck. Er komen momenteel 15 trucks per week hierheen, dat is alles. Dit is te weinig als je kijkt naar wat er nodig is op de markt, met name als het gaat om maïs, zonnepitten en zonnekoeken."

Tot slot richtte Marco het woord nog tot de inwoners van Oekraïne: "We zijn nu op dag 117 van de oorlog en er wordt nog altijd knalhard teruggevochten door de Oekraïners, dit tot verbazing van velen. Chapeau en een diepe buiging voor de moed van de Oekraïners. Inclusief onze dappere Ivan in het gerstveld."

Klik hier voor het Biojournaal-interview met Marco een paar dagen na het begin van de oorlog.

Voor meer informatie:
Marco Molier
BioCore
Nesland 5M
1382 MZ Weesp
0294 805000
marco@biocore.nl 
www.biocore.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven