Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetgeving voor vermelden van houdbaarheidsdatum verandert per 1 juli

Per 1 juli verandert de wetgeving voor het vermelden van een houdbaarheidsdatum in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor de houdbaarheidsvermelding op producten. Het is wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum te vermelden op een voorverpakt levensmiddel. Hierbij wordt de THT-datum of de TGT-datum vermeld. 

In Nederland geldt qua wetgeving voor de vermelding van de houdbaarheid op voorverpakte producten Verordening (EU) nr. 1169/2011 en Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen. De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum is een verplichte vermelding voor voorverpakte levensmiddelen conform Verordening (EU) nr. 1169/2011. Er geldt een aantal uitzonderingen zoals voor sommige verse en lang houdbare voedingsmiddelen, waaronder bijvoorbeeld azijn, keukenzout, suikerwerk en verse, niet-gesneden groenten en fruit.

Levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en daarom na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren, moeten worden voorzien van een uiterste consumptiedatum (TGT, Te gebruiken tot). De overige producten krijgen dan een uiterste houdbaarheidsdatum (THT, Tenminste houdbaar tot).

Wanneer op de verpakking in een bewaarvoorschrift is vermeld dat het product bewaard moet worden tussen de 0°C en 6°C of een houdbaarheidstermijn is vermeld die korter is dan 5 dagen, dan moet een uiterste TGT-datum voor uiterste consumptie worden vermeld. In de overige gevallen volstaat een THT-datum voor de uiterste houdbaarheid.

In de praktijk betekent dit dat er in Nederland veel producten op de markt zijn met een houdbaarheid langer dan 5 dagen en een bewaarvoorschrift tussen de 0°C en 7°C waar een THT op staat, maar die uit microbiologisch oogpunt na de vermelde houdbaarheidsdatum wel degelijk een gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Dat is niet conform de Europese verordening. Het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen wordt daarom per 1 juli 2022 aangepast.

Producten die op dit moment al een TGT hebben, blijven deze waarschijnlijk houden. Dit zijn de producten die na het verstrijken van de TGT een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Er hoeft per 1 juli 2022 geen extra bewaarvoorschrift meer te worden geplaatst dat aangeeft dat het product binnen een aantal dagen na aankoop moet worden geconsumeerd en nooit later dan de vermelde datum.

Voor producten die nu een THT datum hebben, moet worden nagegaan of ze na het verstrijken van de THT een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Dit is dan met name vanuit microbieel oogpunt gezien. Is dat het geval, dan moet de THT worden vervangen door een TGT. In de praktijk zal dit met name gelden voor vleeswaren, kant-en-klaar producten, salades en groenten die rauw kunnen worden gegeten.

Bron: Normec Foodcare

Publicatiedatum: