"Het was ne mooi’n dag"

Brede belangstelling voor open dag Exterkate Biologische Varkenshouderij

"Het was ne mooi’n dag." Zo omschrijft biologisch varkenshouder Ruben Exterkate de officiële opening van zijn bedrijf – Biologische Varkenshouderij Exterkate – in Bentelo. In 2018 ontstond het plan om te schakelen naar biologisch. Na jaren plannen maken en verbouwen, stelde de familie Exterkate op vrijdag 17 juni hun bedrijf open voor bezoekers. En een mooie dag was het zeker! Er was brede belangstelling voor de biologische varkenshouderij en natuurlijk het bedrijf van de familie Exterkate. De open dag werd mede georganiseerd door De Groene Weg, de Rabobank en Reudink.

Foto links: Wethouder Wim Meulenkamp (links) en biologisch varkenshouder Ruben Exterkate (rechts) bij de officiële opening van Exterkate Biologische Varkenshouderij

Symposium 'Bio biedt perspectief'
In de ochtend ging het symposium 'Bio biedt perspectief!' van start. Een bijeenkomst voor genodigden waarin werd gesproken over de toekomst van de biologische (varkens)sector. Ruben vertelde hoe de omschakeling naar de biologische varkenshouderij hem en zijn familie perspectief bood. Hoe met name de arbeidsvreugde en het vraaggestuurde karakter van de markt hem in het biologische aantrokken. Daarnaast gaven ook Wilfred Jonkman (directeur Reudink), Allard Bakker (directeur De Groene Weg) en Mart Bloemendal (sectorspecialist varkenshouderij Rabobank) interessante inzichten in de biologische sector.

Aansluitend op het inhoudelijke programma werd de stal officieel geopend door wethouder Wim Meulenkamp (Hof van Twente). Het symposium werd afgesloten met een biologische lunch verzorgd door de lokale cateraar. Genodigden voor het symposium konden vervolgens de open dag bezoeken en een kijkje nemen op het bedrijf en in de nieuwe stal.

Brede belangstelling voor de open dag
Van 14:00 tot 19:00 uur was het tijd voor de open dag. Bezoekers konden een rondje over het erf lopen en een gedeelte (met oog voor diergezondheid en hygiëne) van de nieuwe stal bekijken. Het gaat om een deels gesloten biologisch varkensbedrijf met capaciteit voor 170 zeugen gerealiseerd binnen bestaande stalmuren met uitloop en weidegang. De kraamafdelingen zijn gebouwd dwars op de centrale gang. De biggennesten zijn infrarood gestuurd elektrisch verwarmd, zonder verdere verwarming in de kraamafdelingen. De stal is gericht op arbeidsgemak door te werken met één centrale gang en korte looplijnen. Er is elektronische dierherkenning bij alle dieren. Digitale registratie van alle diergegevens, inclusief gewichten van zeugen, biggen en vleesvarkens en CDI met 12 silo's en met vloeistof dosering voor optimaal voeren in alle fases. Genoeg te zien voor de bezoekers.

Midden op het terrein stond een grote tent. Daarin hadden zo’n 20 verschillende bedrijven die betrokken waren bij het proces van omschakeling of bij de verbouwing zich verzameld met een eigen stand. Bezoekers konden zich zo laten informeren over o.a. staltechniek, biologisch veevoer, diergezondheid en financiering. Op een groot scherm in de tent kon men het proces van verbouwing van 2018 tot nu zien. Ook werden beelden van de dieren in de nieuwe stal en leefomgeving getoond. Als kers op de taart was er voor de bezoekers een broodje pulled pork van biologisch varkensvlees. Voor de kinderen was er een springkussen en hingen overal weetjes over varkens. Ondanks de warme temperaturen was er brede belangstelling van zowel collega-varkenshouders, de buurt en burgers voor het bedrijf van de familie Exterkate.

Bekijk de video gemaakt door Wouter Borre (Float 360) op de LinkedIn-pagina van Reudink en krijg een impressie van de open dag. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven