Tjeerd Elzinga over de Mini Composteer Machine:

“Overal waar restafval is, kan de machine gebruikt worden om dat afval te verwerken tot geschikte bodemvoeding”

Composteren voor iedereen betaalbaar maken, dat is de reden dat Tjeerd Elzinga de Mini Composteer Machine heeft ontwikkeld. “Het is een simpele machine, zonder al te veel poespas en elektronica”, verteld Tjeerd. “Daarom is de Mini Composteer Machine in Nederland uitermate geschikt voor tuinverenigingen, hoveniers en wijngaarden.”

Betaalbaar composteren
Tjeerd Elzinga schakelde in 1989 al om naar biologisch en van 2000 tot 2009 had hij zijn eigen compostbedrijf. Tijdens zijn tijd bij de PUM werkte hij voornamelijk aan compostprojecten in Afrika. Hier ontstaat het idee voor de Mini Composteer Machine. “De machine is ontwikkeld voor kleine boeren coöperaties in Afrika om het mogelijk te maken op een betaalbare manier te composteren. Denk hierbij aan het composteren van mest, bladeren en overige grondstoffen tot een waardevolle voeding voor de bodem en het leven daarin. Met deze doelgroep in het achterhoofd is het opbouwen van de machine is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Daarnaast is de machine opgebouwd uit onderdelen die overal ter wereld verkrijgbaar zijn.”

Restafval composteren op de Wilde Wijngaard
Maar de Mini Composteer Machine kan zeker breder ingezet worden. “Eigenlijk overal waar restafval is, kan de machine gebruikt worden om dat afval te verwerken tot geschikte bodemvoeding. Op dit moment maak ik bijvoorbeeld compost voor de Wilde Wijngaard van hun restproducten. We voegen wat paardenmest toe om geschikte voeding voor de bodem te creëren. Ook wordt deze samenstelling gebruikt voor het maken van compost-tea.”

De Mini Composteer Machine op de BioVelddag
Tjeerd Elzinga gaat op de BioVelddag donderdag 23 juni graag in gesprek over de inzetbaarheid van de Mini Composteer Machine. De BioVelddag: Ontmoeten, Inspireren & Innoveren’ vindt plaats op donderdag 23 juni 2022 op de Proeftuin Agroecologie en Technologie (Elandweg 84, Lelystad). Bezoekers kunnen gratis het evenement bezoeken. Het programma start om 14:00 uur en loopt tot ongeveer 20:00 uur. Om 18:00 uur serveert De Strandhoeve een biologische 3-gangen maaltijd voor €28,50 voor de deelnemers die daarvoor hebben gereserveerd. Wegens grote vraag is de reservering inmiddels helaas gesloten.

Het online BioVelddag platform biedt het hele jaar door een aanbod van veldactiviteiten, informatie, podcasts en video’s. De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.

Voor meer informatie en aanmelden: www.biovelddagen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven