Biofach belicht scenario's en kansen op weg naar klimaatneutraliteit

Wat hebben hennep en gierst met elkaar gemeen? Beide planten vieren een soort renaissance op basis van hun voedingswaarde en robuustheid. En beide zijn het onderwerp van afzonderlijke presentaties op 's werelds toonaangevende beurs voor biologische voeding. Wat is de toverformule voor een veerkrachtige voedselproductie? Is het een terugkeer naar beproefde variëteiten en teeltmethoden? Of zijn er trends in de biologische sector die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren? Het congresprogramma van Biofach biedt inzichten in een optimistische en klimaatneutrale toekomst en een forum om te bepalen welke basisvoorwaarden onderweg nodig zullen zijn.

© NürnbergMesse, Erich Malter

In zeven verschillende fora (Gespecialiseerde Handel, Beleid, Wetenschap, Landbouw, Duurzaamheid, BIOFACH en VIVANESS) bieden zo'n 130 presentaties inspiratie voor het inslaan van de weg naar een klimaatneutrale wereld.

"Het biologische systeem biedt nu al toekomstgerichte oplossingen voor een duurzame transformatie van onze eetcultuur, die het onze taak is om in de komende jaren te bevorderen. Het congres van dit jaar zal motiveren, inspireren, de toekomst visualiseren en concreet ingaan op beleidswensen. We moeten nu de basis leggen voor een herontwerp van de landbouw, een herontwerp dat zal leiden tot meer voedselsoevereiniteit en minder input op basis van fossiele brandstoffen, tot meer veerkracht, een circulaire economie en sterke regionale waardeketens, tot een aan de beschikbare grond aangepaste veehouderij die geschikt is voor bepaalde soorten en tot een plantaardige productie die de bodem of het water niet schaadt of vervuilt. We beschikken al over de instrumenten voor de landbouw van de toekomst en nu moeten we beslissen om ze te gebruiken", zegt Tina Andres, directeur van BÖLW, de Duitse federatie van biologische voedselproducenten.

Specialized Trade forum belicht de huidige taken van de handel
Het programma van het Specialized Trade forum geeft een snel overzicht van de uitdagingen waar de handel vandaag voor staat. Danila Brunner, directeur tentoonstellingen BIOFACH en VIVANESS, vat de vakspecifieke bijdragen als volgt samen: "Biologisch is doorgedrongen tot het middelpunt van de samenleving, ook daarom verandert het unique selling point van de biologische handel drastisch. Het gaat er nu om onze positionering en assortimenten te perfectioneren, communicatiestrategieën te implementeren, medewerkers op te leiden en belangrijke stappen te zetten in de richting van digitalisering. Het forumprogramma biedt praktische voorstellen om deze belangrijke taken te volbrengen."

Een groene toekomst door het beproefde?
Het programma van het nieuwe Landbouwforum begint met de al genoemde gierst (Hirse als Chance in Zeiten des Klimawandels = Gierst als kans in een tijd van klimaatverandering, 27 juli om 10.00 uur in zaal Kiew). Van de teelt, de veehouderij en het slachten van dieren tot de biologische certificering en de kwestie van de bedrijfsopvolging biedt het nieuw opgerichte forum uitgebreide inzichten in de dimensies van de moderne biologische landbouw.

Ook de uitdagingen op weg naar het bereiken van 30 procent biologische grond tegen 2030 komen aan bod - een duidelijk politiek doel dat samenhangt met het project "Mehr Zukunft wagen" (Durf de toekomst te omarmen) van de Duitse federale regering. Het Beleidsforum snijdt deze kwestie meer dan eens aan. Is het nodig dorpen nieuw leven in te blazen, regionale structuren te versterken of zelfs de prestaties van de landbouw op een innovatieve manier te meten, zodat de diensten die de biologische landbouw aan de samenleving levert, worden beloond? Hoe kunnen deze diensten worden gemeten en beloond? Wat zijn de gevolgen van de nieuwe biologische verordening en wat zullen de gevolgen zijn van de aanhoudende oorlog in Oekraïne?

Duurzaamheidsforum kijkt naar de toekomst
Het programma van het Duurzaamheidsforum gaat nog een stap verder. Alle belanghebbenden moeten nog veel vooruitgang boeken als ze tegen 2045 klimaatneutraliteit willen bereiken. Het goede nieuws is dat het forum volop inspiratie biedt. Of het nu gaat over ecologische fair play, CO2-reductie in de handel, true cost accounting, humusproductie of klimaatkeuken, de ideeën, projecten en ervaringen van de sprekers zullen stof doen opwaaien en motiveren tot transformatie of tot het tijdig inzetten van beproefde middelen, zoals gierst en hennep.

Het volledige programma kan worden bekeken op
www.biofach.de/programme en www.vivaness.de/programme 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven