Minder biologische leghennen in het Verenigd Koninkrijk

Het aantal biologische leghennen in het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar gedaald, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Britse ministerie van Landbouw. Uit de statistieken voor de biologische landbouw voor 2021 blijkt dat vorig jaar iets meer dan twee miljoen biologische leghennen in het hele land werden gehouden.

Dat is 5% van het totale aantal leghennen dat 41 miljoen telt. Er werden om precies te zijn 2.015.300 biologische leghennen geteld. In het voorgaande jaar waren dat er 2.031.700, dat is 5,1% van het totale aantal van 40 miljoen.

Ook in alleen Engeland daalden de aantallen: in 2021 waren er 1.411 .700 biologische leghennen, dat is 5,7% van het totaal van 25 miljoen. In 2020 waren dat er 1.515.800, wat neerkomt op 6,2 procent van het totale koppel van 25 miljoen.

34% meer omschakelaars
Ondanks de dalende cijfers voor biologische leghennen bracht het Britse ministerie een algemeen positief verslag uit over de toestand van de biologische landbouw in het Verenigd Koninkrijk. Zo blijkt dat het areaal dat de tweejarige omschakelingsperiode naar de biologische landbouw doorloopt, in 2021 met 34% is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het Britse biologische areaal is vorig jaar ook met 3,6% toegenomen, na een stijging met 0,8% in 2020, aldus het verslag. 

Soil Association Certification is blij met het rapport en vond het 'bemoedigend' om het toegenomen vertrouwen in de biologische landbouw te zien. Sophie Kirk zei namens de organisatie: "Onze landbouwsector heeft de laatste jaren veel schokken te verwerken gekregen. Maar de mogelijkheden voor duurzame landbouw blijven sterk door de stijgende consumentenvraag en de overheidssteun voor biologisch. Het is duidelijk dat zowel de overheid als het winkelend publiek zich bewust worden van de voordelen die biologisch kan opleveren voor natuur en milieu, en deze laatste cijfers tonen aan dat, met de juiste stimulansen, natuur- en klimaatvriendelijke landbouw snel kan groeien."

Uit recente statistieken van het Britse Landbouwministerie blijkt dat de aanvoer van biologische eieren begin 2022 is toegenomen ten opzichte van begin 2021. Het aantal biologische eieren dat in de eerste drie maanden van dit jaar door Britse pakstations werd verwerkt, bedroeg 299.000 kisten. Dat was meer dan de 292.000 in het eerste kwartaal van 2021, maar minder dan de 303.000 in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Eerder dit jaar zei de Soil Association dat de verkoop van biologische eieren het beter deed dan die van niet-biologische eieren. De organisatie zei dat de totale Britse biologische markt nu meer dan 3 miljard pond waard is en bracht haar jaarlijkse rapport over de biologische markt uit, waaruit bleek dat de verkoop in 2021 met 5,2% was gestegen. Het winkelend publiek gaf wekelijks bijna 60 miljoen pond uit aan biologische producten, waarmee 10 jaar van positieve groei voor de biologische sector wordt voortgezet.

Bron: www.farminguk.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven