Onderzoeker Dirk van Apeldoorn (WUR):

"Door onderzoek en praktijkervaring wordt het steeds duidelijker hoe we strokenteeltsystemen optimaal kunnen inrichten"

Strokenteelt is een bekend begrip in Nederland, zowel in de biologische als gangbare akkerbouw. Het gewasdiverse systeem is veelbelovend: verbetering van de biodiversiteit, vermindering van ziekten en plagen, betere nutriëntenbenutting en een veerkrachtiger systeem. Dus voordelig voor zowel natuur als teler.

Ondanks de toenemende populariteit van strokenteelt, zijn er nog steeds openstaande vragen. Hoe kan er bijvoorbeeld efficiënt beregend worden als er gewassen met verschillende waterbehoefte naast elkaar staan? Onderzoeksinstellingen als de WUR buigen zich over dergelijke vragen. Tegenwoordig steeds meer in samenwerking met akkerbouwers. Door de handen ineen te slaan, wordt strokenteelt steeds beter aangepast op de behoefte van de teler.

Praktijkervaringen strokenteelt
Met het groeiende areaal strokenteelt in Nederland neemt ook de variatie in strokenteeltontwerpen toe, zo geeft onderzoeker Dirk van Apeldoorn (WUR) aan. "Deze zijn voornamelijk te onderscheiden door de verschillende strokenbreedtes en gewaskeuze. Door onderzoek en praktijkervaring wordt het steeds duidelijker hoe we strokenteeltsystemen optimaal kunnen inrichten", aldus Dirk, die op de BioVelddag (23 juni) de ervaringen gericht op de juiste strokenbreedtes en gewascombinaties zal delen.

In de workshop krijgen deelnemers inzicht in de resultaten van strokenteelt: gelijkblijvende arbeid, met bestaande mechanisatie en een stabielere opbrengst met een hoge biodiversiteit. Uiteraard komen ook de knelpunten aan de orde. ERF BV en Land & Co sluiten aan op 23 juni. ERF BV is met bijna 100 hectare strokenteelt en meer dan 5 jaar ervaring, een bekende naam in de wereld van de strokenteelt. Ze ontwikkelen en delen al jaren kennis over biodivers telen in de praktijk.

Innovatie staat niet stil
Naast alle nieuwe praktijkervaring opgedaan door telers in heel Nederland, gaat ook het wetenschappelijk onderzoek naar strokenteelt onafgebroken door. De WUR heeft verschillende onderzoeklocaties met strokenteelt. De Proeftuin Agroecologie en Technologie in Lelystad is daar een van. Verschillende gewassen worden biologisch in paren geteeld. Aardappel wordt afgewisseld met gras-klaver, wortel met ui, kool met tarwe en suikerbiet met gerst.

Veel van het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers en medewerkers van de WUR. Maar ook studenten spelen een grote rol. De afstudeerprojecten en promotieonderzoeken maken de strokenteeltprojecten mogelijk. Hierin is de link naar de praktijk altijd belangrijk. Daarom staan de studenten dit jaar op de BioVelddag. Graag gaan ze in gesprek over de resultaten van teeltjaar 2021 op het vlak van onder andere opbrengst en biodiversiteit.   

BioVelddag: Ontmoeten, Inspireren & Innoveren
De 'BioVelddag: Ontmoeten, Inspireren & Innoveren' vindt plaats op donderdag 23 juni 2022 op de Proeftuin Agroecologie en Technologie (Elandweg 84, Lelystad). Bezoekers kunnen gratis het evenement bezoeken! Het programma start om 14:00 uur en loopt tot ongeveer 20:00 uur. Om 18:00 uur serveert De Strandhoeve een biologische 3-gangen maaltijd voor €28,50. Vooraf reserveren noodzakelijk via www.biovelddagen.nl.

Het online BioVelddag platform biedt het hele jaar door een aanbod van veldactiviteiten, informatie, podcasts en video’s: www.biovelddagen.nl. De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven