Insecten leveren hoogwaardig eiwit en zijn makkelijk te kweken. Daarom onderzoekt de Wageningse wetenschapper Teun Veldkamp de mogelijkheden om insecten toe te passen in voedsel voor dier én mens. "Je kunt insecten kweken op reststromen uit de voedselverwerkende industrie, waardoor ze veel duurzamer zijn dan vismeel en soja."
Gaan we in de toekomst pasta en brood met insectenmeel eten? Als het aan de Wageningse onderzoeker Teun Veldkamp ligt, wel. Insecten leveren immers hoogwaardig eiwit. Veldkamp: "Er is een wereldwijde stijging in de vraag naar eiwit voor voeding. De welvaart in Afrika stijgt en daarmee ook de vraag naar vlees en vis. De prijzen daarvan zijn dan ook flink aan het stijgen. Bovendien is het de vraag of de draagkracht van de aarde voldoende is om op een duurzame wijze aan die vraag te kunnen voldoen." De traditionele vleesproductie legt een grote claim op ruimte en natuurlijke hulpbronnen, aldus Veldkamp. "In Europa willen we juist minder belastende veeteelt."
Insecten zijn een goed alternatief voor deze eiwitten. Voor het Europese project SUSINCHAIN (Sustainable Insect Chain) onderzoekt Veldkamp de mogelijkheden om insecten toe te passen in diervoeder, maar ook in voedsel voor mensen. Veldkamp is senior onderzoeker Diervoeding bij Wageningen University & Research (WUR) en gespecialiseerd in insecten. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen er grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron in diervoerders. Veldkamp: "Een ander groot voordeel van insecten is dat je ze kunt kweken op reststromen uit de voedselverwerkende industrie, zoals groenteresten, -pulp en -schroot, waardoor ze veel duurzamer zijn dan vismeel en soja, waarmee het vee nu wordt gevoed." Bovendien kunnen insecten lokaal gekweekt worden, in tegenstelling tot soja en vis.
Klik hier om verder te lezen.
Bron: WUR