Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorlopig onderzoek wijst uit dat biologische melkkoeien net zo gezond zijn als niet-biologische melkkoeien

Biologische melkkoeien zijn net zo gezond als hun niet-biologische tegenhangers als het gaat om hun risico op parasitaire infecties, volgens een pilot-studie uit Italië gepubliceerd in Animals. In tegenstelling tot niet-biologische zuivelproductie, vereisen de voorschriften voor biologische zuivel in Europa (en Noord-Amerika) dat koeien toegang krijgen tot weiland en beperken het gebruik van antimicrobiële middelen, waardoor hun risico op parasieten toeneemt.

Uit bezorgdheid dat in reactie op Europa's Green Deal, een toename van de biologische landbouw met 25% tegen 2030 problemen zou kunnen opleveren voor de diergezondheid, met name voor infecties door parasieten in zuivelfabrieken, ontwierpen onderzoekers een casestudy om het dierenwelzijn en de aanwezigheid van gastro-intestinale parasieten tussen biologische en niet-biologische melkveebedrijven te vergelijken.

De studie onderzocht het dierenwelzijn, de melkkwaliteit en parasieten van driehonderd koeien in Midden-Italië van gecertificeerde biologische en niet-biologische melkveebedrijven in het vroege voorjaar van 2020. Biologische koeien graasden op weiden in de centrale Apennijnen, aangevuld met 60% ruwvoer, terwijl beide soorten melkkoeien toegang hadden tot vrijloopstallen en rustplaatsen. Niet-biologische koeien kregen één antimicrobiële behandeling en een dieet van 100% totaal gemengd rantsoen (hooi, granen, mineralen en andere voedingsstoffen).

Uit beoordelingen van een dierenarts bleek dat biologische koeien minder wrijfwonden op hun achterpoten hadden, waarschijnlijk door de toegang tot weidegrond en in overeenstemming met eerdere studies, en geen significant verschil in parasieten tussen biologische en niet-biologische melkkoeien, wat suggereert dat biologische koeien wellicht beter bestand zijn tegen infecties door parasieten.

De studie van de grotere uitweg is biologische landbouwpraktijken die toegang tot weiland mandaat niet van invloed op de gezondheid van koeien op een negatieve manier, bevestiging van de waarde op het welzijn van dieren uit de wetgeving. Biologische landbouwbedrijven worden over het algemeen beschouwd als dier- en milieuvriendelijker dan niet-biologische zuivelbedrijven, wat de levenskwaliteit van de dieren ten goede komt.

In de studie wordt het ontbreken van verschillen in de prevalentie van parasieten aangemerkt als een overweging voor toekomstige bestrijdingsmaatregelen. De bevindingen helpen de producenten te reageren op het Europese Green Deal-beleid en de strengere dierenwelzijnsnormen van de 'Farm to Fork'-strategie, die een vermindering van het gebruik van antimicrobiële stoffen met 50% tegen 2030 bepleit.

Bron: The Organic Center

Publicatiedatum: