Biologische melkkoeien zijn net zo gezond als hun niet-biologische tegenhangers als het gaat om hun risico op parasitaire infecties, volgens een pilot-studie uit Italië gepubliceerd in Animals. In tegenstelling tot niet-biologische zuivelproductie, vereisen de voorschriften voor biologische zuivel in Europa (en Noord-Amerika) dat koeien toegang krijgen tot weiland en beperken het gebruik van antimicrobiële middelen, waardoor hun risico op parasieten toeneemt.
Uit bezorgdheid dat in reactie op Europa's Green Deal, een toename van de biologische landbouw met 25% tegen 2030 problemen zou kunnen opleveren voor de diergezondheid, met name voor infecties door parasieten in zuivelfabrieken, ontwierpen onderzoekers een casestudy om het dierenwelzijn en de aanwezigheid van gastro-intestinale parasieten tussen biologische en niet-biologische melkveebedrijven te vergelijken.
De studie onderzocht het dierenwelzijn, de melkkwaliteit en parasieten van driehonderd koeien in Midden-Italië van gecertificeerde biologische en niet-biologische melkveebedrijven in het vroege voorjaar van 2020. Biologische koeien graasden op weiden in de centrale Apennijnen, aangevuld met 60% ruwvoer, terwijl beide soorten melkkoeien toegang hadden tot vrijloopstallen en rustplaatsen. Niet-biologische koeien kregen één antimicrobiële behandeling en een dieet van 100% totaal gemengd rantsoen (hooi, granen, mineralen en andere voedingsstoffen).
Uit beoordelingen van een dierenarts bleek dat biologische koeien minder wrijfwonden op hun achterpoten hadden, waarschijnlijk door de toegang tot weidegrond en in overeenstemming met eerdere studies, en geen significant verschil in parasieten tussen biologische en niet-biologische melkkoeien, wat suggereert dat biologische koeien wellicht beter bestand zijn tegen infecties door parasieten.
De studie van de grotere uitweg is biologische landbouwpraktijken die toegang tot weiland mandaat niet van invloed op de gezondheid van koeien op een negatieve manier, bevestiging van de waarde op het welzijn van dieren uit de wetgeving. Biologische landbouwbedrijven worden over het algemeen beschouwd als dier- en milieuvriendelijker dan niet-biologische zuivelbedrijven, wat de levenskwaliteit van de dieren ten goede komt.
In de studie wordt het ontbreken van verschillen in de prevalentie van parasieten aangemerkt als een overweging voor toekomstige bestrijdingsmaatregelen. De bevindingen helpen de producenten te reageren op het Europese Green Deal-beleid en de strengere dierenwelzijnsnormen van de 'Farm to Fork'-strategie, die een vermindering van het gebruik van antimicrobiële stoffen met 50% tegen 2030 bepleit.
Bron: The Organic Center