Voorproefje van de BioVelddag 2022

“Zowel de biologische- als de gangbare sector zal zich meer moeten richten op de weerbaarheid van rassen en teeltsystemen”

Zonder deelnemers geen BioVelddag. Onder andere Green Organics, Bejo en Agrifirm BioTeam gaan een stap verder. Als sponsor maken zij het mogelijk dat de BioVelddag voor alle bedrijven en bezoekers toegankelijk blijft.    

Toekomstbestendige rassen van Bejo
Bejo was een van de eerste veredelaars die biologische zaden in hun aanbod opnamen. Met groot succes: het biologisch assortiment bevat ondertussen ruim 35 gewassen en meer dan 170 rassen. “Wij geloven in duurzame aanpak voor de lange termijn. We moeten zorgvuldig omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen, niet alleen voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties”, aldus gewasspecialist Joost Litjens.

En de toekomst biedt nieuwe uitdagingen. “Er komst steeds meer een taboe op kunstmest en chemische gewasbescherming. Zowel de biologische- als de gangbare sector zal zich hierdoor nog meer richten op de weerbaarheid van rassen en teeltsystemen. Dat vraagt een rassenpakket waarin zoveel mogelijk resistenties en toleranties tegen schimmels, bacteriën en insecten gestapeld zijn.”

Verschillende rassen van ui en wortel zijn te zien in het veld op de BioVelddag. Joost Litjens staat op bezoekers graag te woord.

Groenbemesters centraal in de stand van Agrifirm BioTeam
Het BioTeam van Agrifirm is al jaren betrokken bij de organisatie van de BioVelddag. Ook dit jaar zijn ze weer van de partij. Het BioTeam van Agrifirm adviseert biologisch ondernemers en omschakelaars en leveren verschillende producten en diensten voor de biologische landbouw. Denk aan groenbemesters, organische mest, B meststoffen, granen en akkerranden omschakeladvies.

Groenbemesters, dat is het onderwerp dat bij de stand van het BioTeam van Agrifirm op de BioVelddag centraal staat. Groenbemesters zijn natuurlijk belangrijk voor een gezonde bodem. Levende plantenwortels voeden het bodemleven, verbeteren de structuur en produceren organische stof. Roelof, Jasper en Marijn, adviseurs uit het BioTeam, gaan op de BioVelddag graag in gesprek over welke groenbemester het best in jouw bouwplan past.

Ontmoeten, inspireren en innoveren
De ‘BioVelddag: Ontmoeten, Inspireren & Innoveren’ vindt plaats op donderdag 23 juni 2022 op de Proeftuin Agroecologie en Technologie (Elandweg 84, Lelystad). Bezoekers kunnen gratis het evenement bezoeken! Het programma start om 14:00 uur en loopt tot ongeveer 20:00 uur. Om 18:00 uur serveert De Strandhoeve een biologische 3-gangen maaltijd voor €28,50. Vooraf reserveren noodzakelijk via www.biovelddagen.nl.

Het online BioVelddag platform biedt het hele jaar door een aanbod van veldactiviteiten, informatie, podcasts en video’s: www.biovelddagen.nl. De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.

Voor meer informatie en aanmelden: www.biovelddagen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven