Zweedse chefkoks maken een kookboek zonder ingrediënten

Binnen de biologische landbouw wordt de waarde van biodiversiteit vaak benadrukt. Hoe belangrijk het is dat er insecten zijn die zorgen voor bestuiving van gewassen. Maar wat zou er gebeuren als die bestuivers er niet meer zijn? Wat zou er dan van ons voedselsysteem overblijven?

Enkele weken geleden, op 22 mei, was het Dag van de Biodiversiteit. De Zweedse biologische organisatie KRAV koos die dag uit om eens extra aandacht te vestigen op het belang van bestuivers in de landbouw. Samen met enkele van de beste Zweedse chef-koks en voedselproducenten brachten zij een kookboek uit dat geheel zonder voedsel is samengesteld. 

Tegenwoordig vinden we het vanzelfsprekend dat we spannende recepten kunnen maken met een verscheidenheid aan ingrediënten. Daar kunnen we bijen en andere insecten voor bedanken. Hun bestuiving van planten en gewassen is een eerste vereiste voor veel van het voedsel dat wij eten. Maar bijen verdwijnen en zonder bijen is de toekomst van de voedselproductie in gevaar. 

"Door een kookboek uit te brengen met recepten zonder ingrediënten of voedsel, willen we een link leggen naar iets dat zo groot en complex is als biodiversiteit. Wij en de 31 chef-koks en producenten achter het initiatief hopen dat het kookboek de consument zal inspireren om wat beter na te denken in de supermarkt. Door te kiezen voor biologische, duurzaam geproduceerde ingrediënten kunnen we helpen een omgeving te creëren waarin bijen en andere insecten kunnen leven en planten kunnen blijven bestuiven," zegt Cecilia Lenbäck, waarnemend CEO van KRAV.

Het kookboek bevat 32 recepten van enkele van de beste Zweedse chefs en bedenkers van gerechten, waaronder Erik Videgård, Frida Ronge, Jason Diakité, Joel Åhlin en Harald Wachtmeister. Van herinterpretaties van klassiekers en gerechten die het leven van alledag verrijken, tot baksels die de lezer terugvoeren naar de zomers uit hun kindertijd. Het boek is gedrukt in een beperkte oplage en kan ook worden gedownload van de KRAV-website. 

"Koken zonder ingrediënten is iets wat we hopelijk nooit zullen hoeven meemaken, maar de gedachte dat je je lievelingseten niet kunt eten, doet je de ernst ervan inzien. Hopelijk stimuleert dit kookboek meer mensen om te kiezen voor biodiversiteitsvriendelijke producten, zodat we in de toekomst even goede en gevarieerde recepten en gerechten kunnen blijven maken," aldus tv-kok Erik Videgård.

Voor meer informatie: www.krav.se/kokboken 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven