Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afrika herontdekt eigen graan

Solange Domaye van Symfonio vertelt graag het verhaal van fonio. Het 5000 jaar oude graan laat zien dat delen in Afrika niet afhankelijk hoeven te zijn van graanimport. Ook als er droogte is kan er nog fonio worden geteeld.

Boerinnen met familie

Nu groeit fonio in droge zanderige gebieden langs de Sahel als het vergeten graan wat opnieuw door de eigen bevolking wordt gewaardeerd. Vrouwencoƶperaties telen en verwerken het graan voor eigen gebruik en verkoop op de lokale markt en hebben zelfs overschot voor export. Met Symfonio zet Solange de authentieke graansoort in Nederland en Europa op de kaart. 

Poppe en Solange in Burkina Faso

Zaterdag 4 juni was Symfonio te gast in De Groene Winkel in Zeist met een proeverij van fonio-salade en Kari fonio-crackers. "Astrid en Rudi, Roeland en Mindy, enthousiaste eigenaren, gaven de gelegenheid om veel vaste klanten van de winkel en het personeel kennis te laten maken met het biologische oude graan uit Afrika", vertelt Solange.

Solange en Martha Jeuken in De Groene Winkel Zeist

Ze geeft aan dat de interesse van de klanten opvallend groot was. "Vooral het verhaal van 'het vergeten graan fonio' waarmee de Sahel regio zichzelf kan voorzien in plaats van import buiten Afrika maakte indruk."

Solange had een salade gemaakt. "Hierin kwam de nootachtige smaak van de fonio goed tot uiting. Alle klanten die hiervan proefden namen de fonio mee naar huis om te gebruiken als ontbijt, salade of in elk ander gerecht. Een mooie dag om mensen kennis te laten maken met fonio en de Afrikaanse vrouwen die het graan verbouwen en verwerken."

Voor meer informatie: info@symfonio.bio en www.symfonio.bio 

Publicatiedatum: