Solange Domaye van Symfonio vertelt graag het verhaal van fonio. Het 5000 jaar oude graan laat zien dat delen in Afrika niet afhankelijk hoeven te zijn van graanimport. Ook als er droogte is kan er nog fonio worden geteeld.
Boerinnen met familie
Nu groeit fonio in droge zanderige gebieden langs de Sahel als het vergeten graan wat opnieuw door de eigen bevolking wordt gewaardeerd. Vrouwencoƶperaties telen en verwerken het graan voor eigen gebruik en verkoop op de lokale markt en hebben zelfs overschot voor export. Met Symfonio zet Solange de authentieke graansoort in Nederland en Europa op de kaart.
Poppe en Solange in Burkina Faso
Zaterdag 4 juni was Symfonio te gast in De Groene Winkel in Zeist met een proeverij van fonio-salade en Kari fonio-crackers. "Astrid en Rudi, Roeland en Mindy, enthousiaste eigenaren, gaven de gelegenheid om veel vaste klanten van de winkel en het personeel kennis te laten maken met het biologische oude graan uit Afrika", vertelt Solange.
Solange en Martha Jeuken in De Groene Winkel Zeist
Ze geeft aan dat de interesse van de klanten opvallend groot was. "Vooral het verhaal van 'het vergeten graan fonio' waarmee de Sahel regio zichzelf kan voorzien in plaats van import buiten Afrika maakte indruk."
Solange had een salade gemaakt. "Hierin kwam de nootachtige smaak van de fonio goed tot uiting. Alle klanten die hiervan proefden namen de fonio mee naar huis om te gebruiken als ontbijt, salade of in elk ander gerecht. Een mooie dag om mensen kennis te laten maken met fonio en de Afrikaanse vrouwen die het graan verbouwen en verwerken."
Voor meer informatie: [email protected] en www.symfonio.bio