Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boeren geven een derde van hun melkkoeien op

Boek verschenen over de landbouwtransitie op Schiermonnikoog

Terwijl de stikstofcrisis Nederland in de greep houdt en de melkveehouderij onder het vergrootglas ligt, zetten de boeren van Schiermonnikoog een rigoureuze stap. Ze geven een derde van hun melkkoeien op om de stikstofdepositie op de omringende natuur te beperken. Jan Willem Erisman & Koen van Wijk schreven een boek over deze landbouwtransitie. Dit boek, dat kwam tot stand kwam met steun van Het Louis Bolk Instituut, is afgelopen donderdag verschenen.

De veehouders van Schiermonnikoog omarmen een natuurinclusieve bedrijfsvoering die de biodiversiteit moet verbeteren en zorgt voor een veerkrachtig ecologisch voedselsysteem. Om de krimp in productie te compenseren, produceren de boeren nu hun eigen kaasmerk ‘Van Schier’, waarmee zij de eilander melk een lokaal gezicht geven.

De melkveerevolutie is een leerzaam en verhelderend boek over de transitie naar een duurzame landbouw, voor alle boeren, ondernemers in de agrobusiness, landschapsspecialisten, bestuurders en beleidsontwikkelaars in heel Nederland. Het kabinet Rutte IV heeft 25 miljard uitgetrokken om de doelen voor stikstof, waterkwaliteit en klimaat te halen in 2030. Een groot deel daarvan gaat naar zogenaamde gebiedsprocessen waarvoor de ontwikkelingen op Schiermonnikoog als voorbeeld dienen.

Jan Willem Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Louis Bolk Instituut. Koen van Wijk is freelance journalist, gespecialiseerd in de land- en tuinbouwsector. 

Jan Willem Erisman & Koen van Wijk – De melkveerevolutie. De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog verscheen 9 juni bij Noordboek 

ISBN 978 90 5615 865 1
Paperback, 192 pagina’s
Verkoopprijs € 22,50

Publicatiedatum: