Spanje

"Verlaging btw op biologische producten is meer dan ooit nodig"

De voorzitter van de Vereniging van Spaanse Supermarktketens (ACES), Aurelio del Pino, heeft de overheid gevraagd om een fiscale herziening van de verkoop van bio-producten. Hij deed dat tijdens zijn toespraak op een bijeenkomst georganiseerd in het kader van de vakbeurs Organic Food Iberia.

"De sombere macro-economische context maakt het vandaag de dag meer dan ooit nodig om de fiscaliteit rond bio-producten en de bureaucratische last waaronder de sector gebukt gaat te herzien. Anders wordt het moeilijk om te blijven voldoen aan de marktvraag en zullen we de doelstellingen die Europa omtrent biologische teelt heeft gesteld niet bereiken."

Del Pino herinnerde eraan dat de supermarkten Alcampo, Carrefour, Eroski en Supercor fors inzetten op biologische producten en daarvoor samenwerken met KMO's, lokale leveranciers en ook hun eigen merken ontwikkelen.

De directrice van BIO Carrefour, Rocío Amatriain, vertelde dat er een trouwe klant is voor deze producten, die over het algemeen ook zeer goed geïnformeerd is, maar dat de overgrote meerderheid "barrières" op z’n weg vindt.

"We zijn van mening dat zichtbaarheid van fundamenteel belang is. Het product democratiseren houdt in dat je het in hetzelfde schap legt samen met het conventionele product. Maar ook de certificeringsproblemen in sommige autonome gemeenschappen moeten opgelost worden en het ritme van vergunningen en procedures moet aangepast worden aan de dynamiek van de sector."

De voorzitster van de Spaanse Vereniging voor Biologische Teelt (SEAE), Concha Fabeiro, benadrukte dat biologische teelt een noodzaak is voor de planeet en voor de mensen. "Een hogere prijs is ook redelijk, want door de complexere manier van telen zijn er extra kosten. De doelstelling is 25% van het landbouwareaal biologisch te maken tegen 2030, maar Spanje zal moeten compenseren wat andere landen niet kunnen halen. We moeten 50% voor ogen houden en dat is ieders verantwoordelijkheid."

Pedro López, secretaris-generaal van de Spaanse Vereniging van Biologische Telers en Handelaren (Asobio), was het eens met haar en stelde dat als de biologische teelt voordelen oplevert voor de samenleving, het billijk is dat een deel van die voordelen terugvloeit naar wie de biologische producten leveren in de vorm van een gunstig fiscaal regime.

Bron: revistainforetail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven