Tijdens bijenexcursies bij vijf bijzondere biologische en biodynamische boeren waren veel Vrienden van de Odin imkerij, klanten, leden en andere geïnteresseerden aanwezig, die in sommige gevallen van heinde en verre kwamen. Het weer zat op alle dagen mee en getuige de foto’s was de sfeer heel fijn, zo blikt Odin terug.
'Waarnemen en denken' toevoegen aan een boerderij
De boeren namen hun bezoekers mee over hun bedrijf en land en de deelnemers konden de bijenvolken van dichtbij ervaren. Een bijzondere gewaarwording! Odin-Imker Jos Willemse vertelde tijdens de excursies wat biodynamisch imkeren inhoudt. Hij benadrukte het belang van het toevoegen van een bijenvolk aan een boerderij. De bijen zorgen namelijk niet alleen voor bestuiving van gewassen, maar zij voegen ook waarnemen en denken toe aan een boerderij. Zij maken zichtbaar hoe alles in de natuur met elkaar verbonden is. Ook lieten Jos en de boeren zien hoe de Odin imkerij bijdraagt aan de biodiversiteit door natuurwaardenonderzoek en concrete adviezen en hulp, waardoor de boerderijen aantrekkelijker worden voor insecten.
Imker Jos Willemse.
Dankbaar, nieuwsgierig en betrokken
Het viel Jos op dat de deelnemers nieuwsgierig en betrokken waren. “Mensen trekken zich de bijenproblemen echt aan. Velen zien ook zelf dat we als mens niet genoeg verbonden zijn met de natuur. Ze stelden veel vragen. Van “Wat is Manukahoning precies” tot “Moet ik niet stoppen met honing eten?”. Dit vragen ze omdat ze merken dat honing vaak gemaakt wordt door bijen heel veel suiker bij te voeren. Ik antwoord dan dat je honing moet gebruiken als een medicijn, niet teveel, niet in allerlei bakproducten, maar af en toe een lepeltje ergens doorheen. Mensen vragen ook wat ze zelf kunnen doen. Dat is eigenlijk heel simpel: het belangrijkste wat je kunt doen is biologisch eten. Daarmee draag je veel bij aan de bijenstand.
Wim Roeleveld van De Traay
Zoete nasmaak
De honingproeverij door Wim Roeleveld van De Traay, was een smakelijke toevoeging aan de excursies en vormde aanleiding tot zinnige gesprekken. Wim vertelde geanimeerd over onder andere de verschillende soorten die er zijn, het verschil tussen biologische en biodynamische honing, hoe een bij verschillende soorten honing kan maken, waarom sommige honingsoorten heel snel kristalliseren etc. Maar bovenal genoten mensen van de verschillende soorten die Wim had meegebracht!"
Bedrijvigheid op het dak van de Kunsthal
Ook op het dak van de Kunsthal in Rotterdam was het bedrijvig tijdens de Meimand Bijmaand. Sinds het najaar van 2014 wonen daar twee Odin-bijenvolken om voor de bestuiving van de omringende flora in het Museumpark te zorgen. Op 1 en 15 mei konden bezoekers tijdens een van de zes excursies naar het dak ontdekken hoe groot het nut is van deze kleine helden en waarom extra aandacht nodig is. De vijf biologisch-dynamische imkers (in spé) hebben vele bezoekers, staand naast de bijen, kunnen vertellen over het leven van de bijen en hoe we hen kunnen ondersteunen. Er werd druk gevlogen door de bijen, inclusief de darren. Ook daar kon een enkele bezoeker proeven van de honing die één van de eerder gestorven volken had achter gelaten in de raten.
Meer foto's zijn te vinden op de website van Odin.
Bron: Odin