Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grotere volumes bio-kersen zou het spannend maken om alles te vermarkten"

Tholen - "Het ziet er dit jaar heel goed uit voor de Belgische bio-kersen", vertelt Gunther De Vadder van de Belgische Fruitveiling (BFV). "Na een dramatisch vorig seizoen is het verschil dit jaar qua kwaliteit, kaliber en volumes gigantisch. De vorst heeft op plekken waar het -8 is geweest nog wel voor wat mindere Folfet-kersen gezorgd, maar de Samba-kersen hebben hier, mede dankzij hard werk en investeringen van de telers, geen hinder van ondervonden."

De oogst van de bio-kersen start in week 24 met de vroege Samba variëteit. "We zitten altijd een kleine week na de start van de conventionele kersen", gaat Gunther verder. "Ik schat dat we kunnen spreken van een volume van rond de 60 ton. Ter vergelijking: vorig jaar hadden we een kilo of 2 per boom en dit seizoen is dat 8 kilo per boom. Dat is vergeleken met de conventionele teelt (zo'n 1 procent van het totale aanbod) natuurlijk nog steeds te verwaarlozen, maar voor de bio-kersen is dit vrij veel. Veel meer moet er eigenlijk ook niet worden geoogst in België, want dat zou scheve verhoudingen op de markt creëren. Als er sprake is van een heel goed oogstjaar, is het spannend om alles te kunnen vermarkten."

De vraag naar de Belgische bio-kersen blijft de laatste jaren, volgens Gunther, wel goed en stijgt gestaag. "Er is echter veel concurrentie vanuit het buitenland. Zeker Italië en Spanje zijn op prijsniveau een grote concurrent. Tussen de biologische en gangbare kersen zit in Italië en Spanje qua prijs geen verschil. De druk van die producten komt er wel aan. Normaal gesproken kwamen zij een stuk vroeger op de markt en wij later, waardoor het prima op elkaar aansloot. Dit seizoen komt het echter allemaal op een hoop. Het levert voorlopig nog geen problemen op, omdat de Belgische bio-consument vrij chauvinistisch is en daardoor het Belgische product altijd zal verkiezen boven het Spaanse of Italiaanse product. Die grens is echter vrij dun voor de consument om toch overstag te gaan", merkt Gunther.

De afzet voor de kersen zit voornamelijk in de biologisch-gespecialiseerde retail en groothandel. "Bio-kersen zijn toch een redelijk nicheproduct, maar we leveren aan onder andere Delhaize, Bio-Planet van Colruyt, Biofresh en Biovibe. Om bijvoorbeeld Colruyt zelf te beleveren, zullen we echter sterk moeten groeien om aan de vraag naar vier weken onafgebroken volume te kunnen voldoen. Zoals ik aangaf wordt het dan alleen ook weer gevaarlijk qua verkoop. We zitten nu eigenlijk op een perfecte productie voor België. Je moet ook wel redelijk gek zijn om bio-kersen te gaan telen. Het is zeer lastig en complex. We werken met de enige 2 telers die het op grote schaal doen en dat komt voornamelijk, omdat het telers waren van conventionele appelen en peren. Zijn zijn omgeschakeld naar biologisch en besloten dit ook met hun kersen te gaan doen. Ik zou echter goed nadenken bij de omschakeling van gangbare teelt naar bio-kersenteelt gezien de grote uitdagingen die er zijn."

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
De Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
info@bfv.be  
www.bfv.be