Nieuw onderzoek stelt dat de voedselverspilling in boerderijwinkels, landbouwcoöperaties en boerenkraampjes tussen de 1% en 2% ligt. Dit is een veel lager percentage dan de verspilling in supermarkten, waar 5 tot 10% van het fruit en de groenten in de vuilnisbak belandt.
Deze resultaten vloeien voort uit een studie van het Instituut voor milieuwetenschappen en -technologie van de Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), die is uitgevoerd in het kader van een project dat moet bijdragen tot de totstandbrenging van veerkrachtige gemeenten die het hoofd kunnen bieden aan situaties van voedselkwetsbaarheid zoals die veroorzaakt werden door de pandemie.
De studie vergelijkt het niveau van voedselverspilling van groenten en fruit in vestigingen van de lange distributieketen (supermarkten, hypermarkten), die 81% van de bevolking bevoorraden, met die in de korte keten (boerderijwinkels, landbouwcoöperaties en rechtstreekse verkoop door boeren), die 19% van de bevolking bevoorraden.
Bron: uab.cat