Bioland maakt bezwaar tegen vereiste van minimale bodembedekking in nieuw GLB

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de eco-regeling in het nieuwe, vanaf 2013 geldende GLB is dat boeren en telers moeten voldoen aan negen goede landbouw- en milieucondities (GLMC). Een van die condities is een minimale bodembedekking. Een conditie die biologische boeren kan verhinderen, zo schrijft Bioland. "Wat verstandig klinkt, verhindert de beste biologische praktijken. Vooral voor biologische akkerbouwbedrijven kan deze speciale eis van een minimale bodembedekking tussen 1 december en 15 januari ernstige negatieve gevolgen hebben. De eis houdt namelijk in feite een verbod in om in deze periode te ploegen of de grond te bewerken."

In GLMC 6 is bepaald dat akkerland in de winter bedekt moet zijn, hetzij door aanplanting, hetzij door mulching, hetzij door gewasresten. Deze minimale bodembedekking tijdens de meest kwetsbare perioden is door de EU vastgesteld als maatregel ter beheersing van bodem en erosie.

Versmalling van vruchtwisseling
"Aangezien biologische landbouwbedrijven geen onkruidverdelgers of synthetische stikstofmeststoffen gebruiken, zijn zij afhankelijk van een goede grondbewerking. De bodemstructuur is van cruciaal belang voor het succes van de biologische landbouw, vooral wat de ontwikkeling en de gezondheid van de planten betreft. Dit geldt des te meer voor akkerbouwbedrijven die op zware gronden werken. Bovendien kan het verbod op grondbewerking in de vastgestelde periode leiden tot een ernstige versmalling van de vruchtwisseling - met als gevolg dat sommige gewassen niet langer zouden kunnen worden geteeld."

Vrijstelling voor biologische telers
Bioland voert daarom op landelijk niveau campagne voor een zinvolle vrijstelling van de eis inzake minimale bodembedekking. Bioland-voorzitter Jan Plagge legt uit: "De mogelijkheid om met de grove ploegvoren te blijven werken, moet absoluut gegarandeerd zijn. Met name voor de biologische landbouw is het van essentieel belang flexibel te kunnen handelen en een aan de situatie aangepaste grondbewerking te kunnen uitvoeren. De timing, het weer en de bodemgesteldheid zijn immers bijzonder bepalend voor een succesvolle teelt zonder herbiciden en synthetische meststoffen en pesticiden."

Bron: Bioland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven