Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vogelgriep bij kolonievogels wijst op nieuwe uitbraakgolf

De laatste dagen worden er in verschillende kolonies in de kustprovincies zieke en dode sterns en meeuwen gevonden. Dit wijst op een nieuwe uitbraakgolf van hoogpathogene vogelgriep. Dat meldt Sovon Vogelonderzoek. Grote Sterns, Visdieven, Kleine Mantelmeeuwen en andere kolonievogels worden getroffen. Kolonievogeltellers en -onderzoekers worden gevraagd om bezoeken tot het noodzakelijke te beperken en hygiënisch te werken.

Onderzoekers melden dode sterns in verschillende kolonies van Grote Sterns en Visdieven in de Delta, Noord-Holland en de Waddenzee. Ook worden in diverse gebieden in West- en Noord-Nederland zieke ganzen aangetroffen. Hoogpathogene vogelgriep lijkt daarmee endemisch te zijn en blijft het hele jaar door opduiken. Nu het broedseizoen in volle gang is en veldonderzoekers allerlei gebieden bezoeken, is het zaak om de sterfte goed te registreren en om hygiënisch te werken.

Meld stervende en dode vogels
Sovon benadrukt dat het belangrijk is om stervende en dode vogels te blijven melden. De verschijnselen van hoogpathogene vogelgriep bij vogels bestaan uit: ongecontroleerde bewegingen, versuft liggen, langzaam met de kop knikken of rondjes lopen met de kop scheef. 

Werk hygiënisch
Voor onderzoekers die kolonies met broedende meeuwen, sterns en andere watervogels bezoeken is hygiënisch werken nu extra belangrijk. Zij willen het virus immers niet zelf verder verspreiden. Benadrukt wordt om laarzen en andere veldkleding grondig te reinigen na een bezoek aan een kolonie en dus niet van kolonie naar kolonie in dezelfde kleding te gaan. Ook is het belangrijk om zieke en dode vogels niet met blote handen aan te raken om zichzelf te beschermen.

Bron: Sovon Vogelonderzoek

Publicatiedatum: