Carbon Farming bij koolstofboerin Pipie Smits van Oyen

Vanuit de ambitie om 100% klimaatneutraal te opereren, heeft Udea in oktober vorig jaar een langdurige overeenkomst getekend met zes boeren om haar CO2-uitstoot te compenseren via Carbon Farming. 

Eén van de boeren die in het Carbon Farming-project participeert is Pipie Smits van Oyen van De Koekoek in Drimmelen, West-Brabant. Er wordt op haar bedrijf een agroforest aangelegd: een bos op een agrarisch bedrijf. Op een perceel komt een voedselbos met appelbomen, kersenbomen en bessenstruiken. Op een ander perceel worden notenbomen en loofbomen geplant. 

Zo'n bos heeft een aantal grote voordelen. De bomen houden CO2 vast, een prachtige manier om het klimaat een handje te helpen. Bovendien wortelen bomen veel dieper dan het gras, ze halen mineralen uit diepere grondlagen naar boven. Daarbij verrijken afgevallen bladeren het gras in de herfst met een extra dosis voedingsstoffen. Zijn de notenbomen volwassen, dan zorgen ze voor koelte en schaduw in het weiland, fijn voor de koeien. 

"Naast een gezonde bodem en extra verdiensten garanderen we met het bezegelen van deze overeenkomst voor Carbon Farming de participerende boeren een duurzame samenwerking en dat is natuurlijk ook een prettige gedachte voor de volgende generaties boeren van deze familiebedrijven", aldus Udea.

In onderstaande video is te zien hoe dit project is verlopen bij Pipie Smits van Oyen.

Voor meer informatie:
Udea
Kempkens 1000
5465 PR Veghel
+31 (0)413 256700
info@udea.nl 
www.udea.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven