Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitbraak Afrikaanse Varkenspest bij biologisch varkensbedrijf in Baden-Württemberg

De situatie rondom Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Duitsland leek zich enigszins te stabiliseren. Helaas heeft zich op 25 mei jongstleden een uitbraak met AVP voorgedaan op een kleine biologische varkenshouderij met 35 varkens in Forchheim, in Baden-Württemberg. Het regionale laboratorium testte op 24 mei drie varkens positief, en dit is bevestigd op 25 mei door het Friedrich Loeffler instituut. De overige 32 varkens op het bedrijf zijn gedood en de gebruikelijke maatregelen zijn ingesteld conform de Europese regelgeving (verordening (EU) 2020/687). Er wordt nu traceringsonderzoek uitgevoerd en karkassen van wilde zwijnen in de omgeving van dit bedrijf worden onderzocht op AVP virus.

Gezien de afstand van meer dan 500 kilometer tussen de huidige uitbraak en de besmette gebieden, is het volgens de Europese Commissie (EC) zeer waarschijnlijk het gevolg van menselijk handelen, door het meenemen van met virus verontreinigd materiaal vanuit het oosten van Duitsland.

De EC geeft ook aan dat deze gebeurtenis wederom illustreert hoe belangrijk het is dat we continu alert zijn en bovenal voorkómen dat er materialen die met virus zijn verontreinigd worden meegenomen en achtergelaten, bij gehouden varkens of wilde zwijnen.

Als gevolg van de uitbraak in Duitsland bij de houderij is Duitsland opnieuw toegevoegd aan de lijst met landen waarvoor een verplichting geldt voor een dubbele reiniging en desinfectie van veewagens bij terugkomst. We verwijzen hiervoor naar de update op de site van de NVWA.

De NVWA voert ook altijd een risicobeoordeling uit voor riskante transporten uit een gebied met een uitbraak. Voor zover de NVWA in de bij hen bekende systemen hebben kunnen nagaan zijn er geen AVP-gevoelige diersoorten of producten van deze diersoorten uit de regio waar het bedrijf is gelegen naar Nederland geëxporteerd.

Lees hier meer over AVP en de inzet van LTO.

Publicatiedatum: