Met akkerbouwer Joost van Strien, onderzoeker Geert Jan van der Burgt en practor kringlooplandbouw Ruud Hendriks

Warmonderhof avondklas over 'vegan' akkerbouw: 8 juni

Warmonderhof start met een nieuwe serie avondklassen en begint woensdagavond 8 juni om 19.30 uur met een avondklas over plantaardige bemesting. Agrarisch Ondernemer van 2022, Joost van Strien van No Shit Food, vertelt hoe hij geheel plantaardig akkerbouw bedrijft op zijn bedrijf Zonnegoed in Ens. Onderzoeker Geert Jan van der Burgt presenteert resultaten van zijn onderzoek PlantyOrganic naar maaimeststoffen. Practor Kringlooplandbouw Ruud Hendriks gaat dieper in op het gebruik van vlinderbloemigen als uiterst efficiënte stikstofleveranciers. Je kunt vooraf desgewenst een hapje eten in de Hofzaal van Warmonderhof. 

Warmonderhof is een opleidingscollectief voor biodynamische landbouw in Dronten, waarin een gemengd bd-bedrijf van ruim tachtig hectare wordt gecombineerd met een mbo-opleiding, waarvan de studenten dagelijks in de landbouwpraktijk werkzaam zijn. De drie sprekers geven tijdens deze avondklas een beeld van de manier waarop zonder dierlijke mest landbouw kan worden bedreven.

Joost van Strien van Boerderij Zonnegoed
Het vegan-gecertificeerde akkerbouwbedrijf Zonnegoed uit Ens (Flevoland) is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost. Tijdens deze avond deelt Joost zijn ervaringen.

Geert Jan van der Burgt, onderzoeker bij proefbedrijf Kollumerwaard
Op proefbedrijf Kollumerwaard zoeken onderzoekers de grenzen op van wat mogelijk is met eigen maaimeststoffen. De proef 'PlantyOrganic' laat zien dat het op vruchtbare kleigrond mogelijk is om langdurig te telen, zonder organische mest of kunstmest van buiten aan te voeren. Geert Jan gaat in op de resultaten van het onderzoek.

Ruud Hendriks, practor Kringlooplandbouw bij Aeres MBO
Het practoraat Kringlooplandbouw richt zich onder meer op het vinden van verbindingen tussen gangbare en bio(dynamische) landbouw. Ruud gaat hier dieper op in en vertelt meer over hoe je door het gebruik van vlinderbloemigen als organische meststof uiterst efficiënt met je stikstof kan omgaan.

Aanmelden en eten vooraf
Warmonderhof Avondklassen zijn openbare avonden voor boeren, burgers en studenten om elkaar scherp te houden bij ontwikkelingskansen in landbouw, zorg, voeding en ondernemerschap. Voor de avondklassen moet je je vooraf aanmelden. Je kunt desgewenst vooraf om 18.00 uur ook een hapje eten in de Hofzaal. Onze koks bereiden eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch. Ook het mee-eten kun je in je aanmelding aangeven. 

Klik hier om je aan te melden


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven