Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinderij de Es is demonstratiebedrijf duurzame landbouw

Tuinderij de Es mag zich de komende 3 jaar, van 2022 – 2025, demonstratiebedrijf voor duurzame landbouw noemen. "Wij zijn op zoek naar tuinders en groentetelers die willen werken aan een gezonde bodem, meer biodiversiteit en minder uitstoot. Voor hen staat een programma klaar om zich te laten inspireren door collega telers", vertelt Bart Pijnenburg namens Tuinderij de Es. 

Interessant programma
Het programma bestaat uit rondleidingen, intervisie-bijeenkomsten, uitwisselingsstages tussen tuinders, on-farm experimenten per seizoen, diverse lezingen, workshops en/of presentaties en netwerkbijeenkomsten. De kennis hieruit zal worden gedeeld via diverse kanalen, waaronder natuurlijk de website en nieuwsbrief van Tuinderij de Es zelf. De eerste rondleiding staat gepland tijdens het Food Festival op de tuinderij op 10 juli 2022, op deze dag zal er ook een workshop plaatsvinden met een interessante lezing over bodemvruchtbaarheid. Heb je interesse voor één van deze activiteiten, wil je jezelf aanmelden, of wil je meer weten? Ga dan naar deze webpagina en kom met de medewerkers in contact. "We zijn ervan overtuigd dat biologisch en gangbaar veel van elkaar kan leren, dus we hopen zowel gangbare als biologische telers te kunnen interesseren met ons programma", aldus Bart. 

On-farm experimenten
Een centraal onderdeel van het demonstratiebedrijf zijn de jaarlijkse on-farm experimenten. In het seizoen 2022 zijn dat experimenten met verschillende vormen van bodembedekkers. In het ene experiment gebruikt De Est een dikke laag compost. Dit wordt vergeleken met mulch en een stuk zonder bodembedekking. In het andere experiment gaan we gebruik maken van 5 soorten levende bodembedekkers, diverse soorten lage planten, in het groentebed.

Het project
Het ministerie van Landbouw wil boeren en tuinders graag inspireren om duurzamer te werken. Eind 2021 heeft Tuinderij de Es in samenwerking met het bureau Bart Kraaijvanger hiertoe een projectvoorstel ingediend bij het ministerie dat dit voorjaar is goedgekeurd. Deze maand is het project, dat ook geleid zal worden door Bart Kraaijvanger, van start gegaan: de eerste proeven zijn uitgezet en activiteiten zijn gepland. Het doel van dit project is om minimaal 300 boeren en tuinders te inspireren om stappen te zetten naar een landbouw met minder uitstoot en meer biodiversiteit.

Over Tuinderij de Es
Tuinderij de Es is een schitterende tuinderij in Haaren waar sinds 1981 biologische groente geteeld wordt. Bodembiodiversiteit bevorderen is sinds jaar en dag een belangrijk uitgangspunt in de teelt van de groente. Er wordt volop geëxperimenteerd en de kennis wordt actief gedeeld. De teelt van biologische groente wordt gecombineerd met een biologische winkel en dagbesteding. Op zondag 10 juli is er tevens een Food Festival op de tuinderij.

Voor meer informatie: 
Tuinderij de Es
Eind 19c
5076 TD Haaren
+31 (0)6 22 13 72 39
info@tuindees.nl 
www.tuindees.nl 

Publicatiedatum: