Frank Dekker (The Pure Goat Company) bij RTL Z over Amerikaanse luchtbrug:

Europese babymelkpoeder komt aan op de normaal moeilijk bereikbare Amerikaanse markt

In de VS is er een groot tekort aan babymelkpoeder door een terugroepactie bij een fabrikant. Er wordt gehamsterd en dus wordt er naar Europa gekeken voor een oplossing

Bij RTL Z vertelt Frank Dekker van The Pure Goat Company, die voorheen verantwoordelijk was voor de verkoop van babymelkpoeder bij FrieslandCampina, dat de markt in de VS, anders dan Nederland, wordt gedomineerd door vier grote merken. "Dus als er twijfel is over een merk, dan is dat gelijk een heel groot percentage van de markt. Nederland en Europa hebben veel meer merken in de markt en veel meer verschillende soorten babyvoeding. Als het hier bij een merk plaatsvindt, zal je niet zo snel zo'n situatie hebben." 

President Biden heeft zijn ministerie opgedragen om zoveel mogelijk te doen om het tekort van babymelkpoeder op te vullen. Hij heeft een oude oorlogswet van stal gehaald om de tekorten tegen te gaan. De eerste lading Europese babyvoeding is met een militair vrachtvliegtuig in Amerika aangekomen. Het is niet vanzelfsprekend dat de Europese babymelkpoeder naar de VS wordt geëxporteerd. "Alle babyvoeding moet voldoen aan de WHO-standaarden, maar per continent wordt er soms afgeweken op vitamines en mineralen, maar ook op studies. In Europa moet je voldoen aan specificaties en labtesten, maar in Amerika heb je ook klinische studies. Dat betekent dat een groep baby's van het merk dat al in de markt is gaan drinken en een groep baby's van het nieuwe merk. Daardoor is het heel moeilijk voor merken om deze markt, die gedomineerd wordt door vier merken, te betreden."

Tot 14 november geldt er een flexibele regelgeving waar Europese bedrijven gebruik van kunnen maken. Dat er nu wel Europese producten naar de VS gaan, biedt kansen voor Nederlandse producenten. "De kans dat het soepeler wordt en meer geënt wordt op de Europese compliance regelgeving is aanwezig. Ik verwacht, en dat zou mijn advies zijn, om meer bedrijven toe te laten. Meer competitie en meer variëteit aan voeding." The Pure Goat Company maakt flesvoeding op basis van geitenmelk en levert aan verschillende landen in Europa. Wellicht zit er uitbreiding in naar de Verenigde Staten? "Die kans is aanwezig. Het is even afwachten wat er gebeurt na 14 november", besluit Frank.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven