King of the coconuts draagt business over aan Queen of the coconuts

Activiteiten Joko Impex per 1 juni overgenomen door N&K

Tholen - Ze worden ook wel de 'king and queen of the coconuts' genoemd. Nu kokosnotenkoning Hans van der Kooij van Jokofruit/Impex na een carrière van 50 jaar - in navolging van zijn broer Daan - afscheid neemt van de AGF-handel en de kinderen geen interesse hebben om de zaak over te nemen, werd er dan ook direct gekeken naar de kokosnotenkoningin, Lorenza Ciccaroni van N&K, als opvolger. Per 1 juni neemt N&K de activiteiten van Jokofruit over. Ook collega Marjolein Elderkamp, die onlangs haar 25-jarig jubileum vierde bij Jokofruit, maakt de overstap naar N&K.


Lorenza Ciccaroni en Hans van der Kooij

Hiermee komt er een einde aan een lang tijdperk van de familie van der Kooij in de kokosnotenbusiness. De vader van Hans en Daan startte in 1958 met de fruitimport en behoorde na enige jaren ook tot de eerste Nederlanders die zich toelegden op de kokosnotenimport. De laatste jaren is de kokosnotenhandel steeds belangrijker geworden. Hans is de laatste 50 jaar bij de handel betrokken, al was het de eerste jaren nog in combinatie met zijn studie. Lorenza Ciccaroni zette twintig jaar geleden bij het toenmalige FTK haar eerste schreden in de kokosnotenhandel en had toen al gelijk veel contact met Hans. "Toen hadden we al verschillende gezamenlijke leveranciers en we hebben altijd goed contact gehouden en elkaars klanten gerespecteerd. Voor de klanten zal er dan ook nauwelijks wat veranderen."

Trouwe, vaste klanten
En het specialisme in de kokosnoten betaalt zich altijd uit. Kokosnoten lijken misschien een makkelijk product, maar zijn dat beslist niet", vertelt Hans. "Wij zijn er namelijk voor onze klanten in goede en slechte tijden. Al moet ik zeggen dat we in de kokosnoten nooit volledig slechte jaren hebben gehad, maar wel slechte periodes. Dat was bijvoorbeeld in maart weer het geval toen de voor Rusland bestemde containers de Europese markt op kwamen. In de loop der jaren hebben heel wat importeurs zich op de kokosnotenmarkt begeven, maar er zijn er heel veel gekomen, maar ook weer veel gegaan. Importeren ze in een verkeerde tijd, dan komen ze vaak uiteindelijk weer bij ons uit of wij afzet voor de kokosnoten hebben. In tijden van krapte lijkt de import kokosnoten soms heel lucratief, maar wij zijn er ook voor de klant in een moeilijkere markt. Dat bleek onder meer vorig jaar toen de prijs van de kokosnoten explodeerde en wij toch zo goed mogelijk voor fatsoenlijke prijzen bleven voorzien. Als je goed voor je klant zorgt, blijven ze jou ook trouw. De kracht van zowel Lorenza als mij is altijd geweest dat we veel trouwe, vaste klanten hebben."

Over de consumptie van kokosnoten is Lorenza erg positief gestemd. "Supermarkten, groothandels en ook snijderijen werken graag met kokosnoten. Het openen van de kokosnoten is misschien de enige belemmering voor de consument. Uiteindelijk hebben de kokosnotenopeners nooit echt een doorbraak gekend. Daarbij zag je in de loop der jaren wel dat het een positieve uitwerking had als de kokosnoten door bijvoorbeeld een TV-kok als Herman den Blijker werden aanbevolen. Ook de biologische kokosnoten vormen een groeiende categorie. Vroeger kwamen die nog palletsgewijs binnen, nu gaat dat met volle containers."

De coronapandemie zorgde slechts kortstondig voor een omzetdaling van de kokosnoten. "We hebben bijvoorbeeld Italiaanse strandtenten in onze klantenkring die de eerste maand na Corona veel minder verkochten, maar die verkoop is snel weer hersteld", vertelt Lorenza. N&K, het Nederlandse importkantoor van de Franse Kinobé-groupe, verkoopt de kokosnoten onder meer onder het eigen merk TicToc, al zijn er volgens Lorenza ook nog altijd veel klanten die zelf de kokosnoten ompakken. "We hadden een paar gezamenlijke klanten als Joko Impex, maar verder vult het klantenbestand elkaar prima aan."

Ivoorkust is de laatste jaren hofleverancier van de kokosnoten bij zowel Joko Impex als N&K. "In het verleden hebben we ook wel uit Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek geïmporteerd, maar die landen konden prijstechnisch toch niet met Ivoorkust mee", vertelt Hans, die opvallend genoeg zijn leverancier in Ivoorkust nooit zelf heeft bezocht. Door de loop der jaren heeft hij een behoorlijk volume Ivoriaanse kokosnoten verkocht. "Ik herinner me nog goed dat ze vroeger los in de baal aankwamen, dus niet op de pallet. De jongens die de balen aan het lossen waren hoefden 's avonds echt niet meer naar de sportschool. Ook hebben we wel kokosnoten uit Vietnam geïmporteerd, die kwamen prachtig aan, maar hadden een hele korte shelf life."

Zakelijker
Hans heeft genoten van de contacten met klanten en leveranciers in de loop der jaren. "Van veel klanten kreeg ik te horen dat er in al die jaren nooit trammelant was geweest. Dat vond ik mooi om te horen. Het is toch een kwestie van leven en laten leven. Wel is het contact met klanten en leveranciers zakelijk geworden dan vroeger. Dertig jaar geleden ging je nog weleens een weekendje vissen met je klant. Dat is in de loop der jaren wel heel anders geworden. Ook van beurzen heb ik altijd enorm genoten. Ik heb geen editie van de Fruit Logistica in Berlijn overgeslagen en heb de beurs zien uitgroeien van drie hallen tot wat het nu is. Ik ga de handel dan ook zeker missen, want ik heb elke dag met plezier mijn werk gedaan. Dat geldt overigens niet voor alle aspecten van het vak. De logistieke problemen van de laatste tijd kan ik missen als kiespijn. Daar hadden we in de kokosnotenbusiness nooit zoveel last van, maar tegenwoordig zijn vertragingen aan de orde van de dag."

"Maar ik kan met een gerust hart de zaak aan Lorenza overdragen. Als iemand het over moest nemen, dan was zij het", besluit Hans. Lorenza noemt het een eer om de activiteiten van Joko Impex over te nemen. "Kokosnoten zijn een product dat bij ons past. Bij de start van N&K hebben we een aantal producten geselecteerd, waarin we specialist willen zijn en kokosnoten horen daar zeker bij. We zien de uitbreiding van de business door de overname van Joko dan ook met veel vertrouwen tegemoet. En ik heb al tegen Hans gezegd dat we in geval van nood of noot graag een beroep op hem doen!"

Voor meer informatie:
Lorenza Ciccaroni
N&K b.v.
Tel: +31 (0)78 3032 440
l.ciccaroni@nk-kinobe-groupe.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven