Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

"Daar mogen we als bio-sector trots op zijn"

Demeter, EKO en EU-biologisch behoren tot de 12 topkeurmerken

Van alle duurzame claims op voedselproducten blijven na onderzoek van Milieu Centraal 12 keurmerken als beste over in de Keurmerkenwijzer. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie maakt deze 12 topkeurmerken bekend om consumenten te helpen om duurzamer boodschappen te doen. Nieuwkomers in de lijst zijn Sustainable Rice Platform (SRP) voor rijst en Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) voor palmolie. Daarnaast is Climate Neutral Certified aangewezen als topkeurmerk klimaat.

Steeds meer consumenten stellen kritische vragen over keurmerken op voedingsmiddelen. Consumenten weten vaak niet welke claims op de verpakking te vertrouwen zijn. De Keurmerkenwijzer laat zien waar keurmerken voor staan. De meest betrouwbare en ambitieuze keurmerken krijgen het predicaat 'topkeurmerk'. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is subsidieverlener voor dit onderzoek. Minister Henk Staghouwer: "Voor mij is het belangrijk dat consumenten eenvoudig de juiste duurzame en gezonde keuzes kunnen maken. Dus een pluim naar de topkeurmerken die daarbij helpen door ambitieus en transparant te zijn op aspecten als dierenwelzijn en milieu. Voor consumenten is de informatie nuttig als zij boodschappen doen, bedrijven kunnen de informatie gebruiken voor de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel. Dit draagt bij aan een duurzaam voedselsysteem."

Topkeurmerken voor voeding
"Van koffie tot chocolade, van zuivel tot vis, en van groente tot eieren, voor bijna alle boodschappen is een topkeurmerk te vinden", zegt Paulien van der Geest, expert duurzaam voedsel bij Milieu Centraal. "Let bij de aankoop van voedingsmiddelen op dat je een product met topkeurmerk kiest. Wat topkeurmerken zijn kun je zien op keurmerkenwijzer.nl."

Nieuw: topkeurmerk voor klimaatimpact van voeding
Dit jaar introduceert Milieu Centraal voor de klimaatimpact van voeding het label topkeurmerk klimaat. Er zijn keurmerken die zich specifiek op verlaging van klimaatimpact van voeding richten. Gezien de urgentie van de klimaatcrisis laat Milieu Centraal consumenten op keurmerkenwijzer.nl met een speciaal label zien welk keurmerk hierin heel ambitieus is. Van der Geest: "Het zou helemaal mooi zijn als er één topkeurmerk zou komen dat op alle vlakken duurzaam is. Een keurmerk dat top is op zowel klimaat, milieu, dierenwelzijn als eerlijke handel."

De 12 topkeurmerken volgens Milieu Centraal:

 • ASC voor kweekvis
 • Beter Leven Keurmerk (2 en 3 sterren) voor zuivel, eieren en vlees
 • Demeter voor biodynamische producten
 • EKO voor biologische producten
 • EU-biologisch voor biologische producten
 • Fairtrade voor tropische producten
 • MSC voor wilde vis
 • On the way to PlanetProof voor zuivel, eieren, groente en fruit
 • Rainforest Alliance (inclusief UTZ) voor tropische producten
 • Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO) voor palmolie
 • Sustainable Rice Platform (SRP) voor rijst
 • Climate Neutral Certified (speciaal voor klimaatimpact van voeding)

Still uit de commercial - Milly bekijkt wat bio-eieren

Proces van beoordeling voedingskeurmerken
Milieu Centraal baseert zich voor de beoordelingen van keurmerken op informatie die publiekelijk online beschikbaar is. Per productgroep worden alle voedingskeurmerken langs dezelfde lat gelegd, ten aanzien van hun betrouwbaarheid, transparantie en ambitie op de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en mens & werk. Inspanningen voor het klimaat vallen in de Keurmerkenwijzer onder milieu. De scores voor individuele beeldmerken zijn relatief ten opzichte van de scores voor andere beeldmerken binnen één productgroep. Op die manier kunnen beeldmerken binnen een groep gemakkelijk vergeleken worden (benchmark). Beeldmerken worden altijd door twee onderzoekers van Milieu Centraal beoordeeld. Voor voedingsbeeldmerken doet een expertgroep nog een extra toetsing.

Reactie vanuit bio-branche
Namens de bio-branche reageert Michaël Wilde (directeur ketenorganisatie Bionext) als volgt op het feit dat er drie bio-keurmerken in de lijst met topkeurmerken staan: "Vijf van de twaalf topkeurmerken hebben direct impact op het Nederlandse landbouwsysteem. Dit zijn de Dierenbescherming, On the way to PlanetProof en de drie biologische keumerken. Dat geeft aan dat de biologische sector heel sterk is en dat we de certificeringskant goed op orde hebben. Daar mogen we als sector best trots op zijn. Ik ben er van overtuigd dat je keurmerken moet ondersteunen. De consument moet vertrouwen krijgen in keurmerken, want die consument speelt een belangrijke rol in de landbouw- en voedseltransitie. Daarom moet de consument weten welke keurmerken te vertrouwen zijn en daar draagt de Keurmerkenwijzer zeker aan bij."

Op LinkedIn heeft hij de volgende post geplaatst:

Voor meer informatie: info@milieucentraal.nl en www.milieucentraal.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven