Helien Verhagen, East4Fresh:

"Komend seizoen breiden we de teelt van bio-zoete aardappelen in Portugal met 30 hectare uit"

Tholen - East4Fresh is in afronding van het Portugese zoete aardappelseizoen. Helien Verhagen is erg tevreden hoe het seizoen verlopen is. "Doordat er minder lockdowns waren dan de vorige jaren, had ik een stabilisatiejaar verwacht, maar we hebben toch weer weten te plussen."

Met name de biologische zoete aardappelen doen het goed. Reden voor het bedrijf om de biologische teelt volgend jaar met 30 hectare uit te breiden, naast de 160 hectare die het zelf al in Portugal teelt. "Wij geloven in de toekomst van bio, alle maten verkopen bijzonder goed. Dit jaar was een testjaar, maar de resultaten zijn zo goed, dat we tot deze uitbreiding komen. Verder zijn er in Zuid-Europa 20% minder zoete aardappelplanten verkocht en ook Egypte heeft 40% minder areaal, dus wij gaan met vertrouwen het nieuwe seizoen in."


De eerste zoete aardappelen zijn weer geplant in Portugal. East4Fresh heeft het hele proces in eigen hand.

Met name de Duitstalige retail is enorm gecharmeerd van de Portugese zoete aardappelen, merkt Helien. "Zodra wij met de oogst van de zoete aardappelen in Portugal van het ras Bellevue starten, verdubbelen ze hun verkoop! En dit jaar gaan we tot eind mei door met Portugese zoete aardappelen van eigen teelt, dat was vorig jaar nog een maand eerder. Aangevuld met het Zuid-Afrikaanse seizoen tot september kunnen we een jaarrond aanvoer garanderen."

Waar de Duitse supermarkten staan te springen om de Portugese zoete aardappelen, blijft de Nederlandse retail volgens Helien nog achter. "De Nederlandse retail gaat vooralsnog echt voor prijs in plaats van kwaliteit. Ik hoop dat als we straks een programma met biologische zoete aardappelen hebben, dat men de Europese teelt wel meer weet te waarderen."

Aanvullend aan de Bellevue is East4Fresh ook hard op weg om de witte Murasaki-zoete aardappel en nieuwe paarse variëteiten te ontwikkelen. "Met name de Aziatische markt weet hier goed weg mee. Het heeft tijd nodig om hier aantallen van te verkopen, want mensen moeten deze variëteiten echt leren eten. Maar de smaak is buitengewoon en bovendien presenteert een tricolore-verpakking erg goed. Wij gaan volgende jaar de aanplant van de paarse zoete aardappelen opnieuw uitbreiden."

Of er meer kapers op de kust komen op de zoete aardappelmarkt, daar maakt Helien zich niet zo druk om. "Zoveel partijen zijn er niet die deze volumes Portugese zoete aardappelen kunnen leveren. En bovendien, wij gaan uit van onze eigen kracht. Het gros van ons aanbod telen we zelf en als we bijkopen dan komen de zoete aardappelen altijd onze loods in, zodat we ons hoge standaard kunnen garanderen."

Aanvullend op de zoete aardappelen hoopt East4Fresh haar 'field-to- fork'-programma de komende jaren uit te breiden. Nu al levert het bedrijf Portugese pompoenen in allerlei soorten, maar het wil de teelt van exoten in Spanje en Portugal verder uitbreiden. "Denk aan MRL-vrije gember van eigen teelt. Alles wat nu nog van overzee komt en we in Europa kunnen telen gaan we testen om uiteindelijk te komen tot een jaarrond pakket van eigen teelt, het liefst biologisch."

Voor meer informatie:
Helien Verhagen
East4Fresh
+31 (0) 174535353
helien@east4fresh.nl  
www.east4fresh.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven