Verenigde Naties start project om biologische landbouw in Tunesië te wapenen tegen klimaatverandering

De biologische landbouwsector neemt een opmerkelijke plaats in binnen de ontwikkelingsstrategie van de landbouw in Tunesië en draagt bij tot de voedselhandelsbalans met een bijdrage in 2021 van bijna 20% van de totale Tunesische landbouwexport.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) startte op 19 mei een nieuw project in Tunesië dat zich richt op steun voor de ontwikkeling van een duurzame en veerkrachtige biologische landbouw in een context van klimaatverandering in het land. Het project heet Biorest en krijgt financiële en deskundige steun vanuit een Zwitserse samenwerking.

Foto: © Verenigde Naties

In zijn openingstoespraak benadrukte Philippe Ankers, coördinator van de FAO in Noord-Afrika en vertegenwoordiger in Tunesië, dat dit project op een cruciaal moment komt in de ontwikkeling van de biologische sector in Tunesië. Technische bijstand wordt noodzakelijk geacht, wil biologische landbouw een drijvende kracht zijn achter duurzame en inclusieve territoriale ontwikkeling. Het directoraat-generaal voor biologische landbouw (DGAB) en het betrokken officiële controlelaboratorium zullen dit project met versterkte capaciteiten afsluiten. Er zal ook steun worden verleend aan organisaties van biologische producenten en hun ondersteunende diensten met het oog op innovatie. De veerkracht van biologische landbouwsystemen zal worden versterkt in het licht van de klimaatverandering, en natuurlijke hulpbronnen zullen efficiënter en duurzamer worden gebruikt.

Tunesië is één van de grootste exporteurs van biologische producten, maar dat neemt niet weg dat de sector nog steeds met structurele uitdagingen en grote beperkingen te kampen heeft. Patrik Zimmerli, vertegenwoordiger van het directoraat Samenwerking van de Zwitserse ambassade, verklaarde dat dit project op het juiste moment een bijdrage levert aan de inspanningen van de Tunesische regering om zich beter te wapenen tegen de klimaatverandering. De ontwikkeling van de biologische landbouw is een adequaat antwoord en vormt een van de beste oplossingen om zich aan te passen aan de klimaatverandering en nieuwe economische kansen te bieden aan de familiebedrijven van producenten.

Internationale erkenning
In Tunesië zijn meer dan 7.500 producenten actief op meer dan 300.000 ha gecertificeerde biologische grond. Dankzij de uitvoer van biologische producten, hoofdzakelijk biologische olijfolie en dadels, kon in 2021 een omzet van meer dan 700 miljoen dinar worden bereikt.

De nationale visie voor 2030 wil deze sector positioneren als een internationaal model, gesteund door een beter bestuur en diversificatie van andere producten dan die welke internationale erkenning genieten (olijfolie, dadels ...), terwijl de huidige dynamiek van etherische oliën, johannesbrood, groenten, producten van de waardeketen van cactusvijgen en delicatessen die jaar na jaar op de internationale markten worden gepositioneerd, wordt omarmd.

Bron: FAO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven