Stadsbestuur Wenen zet biologische producten op de kaart met eigen label

Met zijn ongeveer 2.000 hectare landbouwgrond en wijngaarden is de stad Wenen een van de grootste biologische landbouwbedrijven van Oostenrijk. In de toekomst zullen de producten worden gegroepeerd onder het nieuwe merk Wiener Gusto. Daarmee wil het stadsbestuur de Weense eetlust voor biologische producten uit Wenen opwekken.

Het eerste product zal biologisch tarwemeel zijn, dat vanaf 1 juni 2022 verkrijgbaar zal zijn via een online shop van Wiener Gusto, een boerderijwinkel in Laxenburg en in Interspar-winkels in Wenen. Tegen het najaar zullen andere biologische producten zoals linzen, aardappelen, meer tarwe- en roggemeel, lijnzaadolie, kikkererwten en hertenvlees worden toegevoegd.

Het is de bedoeling het assortiment biologische producten in de komende twee jaar uit te breiden met zonnebloemolie, camelina-olie, speltmeel, fruit en sap en cider op basis van spelt, en tofu. Ook in de veeteelt worden nieuwe accenten gezet met onder meer het houden van biologische varkens met vrije uitloop en biologische runderen met zoogkoeien.

Burgemeester Michael Ludwig zegt: "Met 'Wiener Gusto' is Wenen de enige grote stad met biologische producten uit eigen productie. De dienst Bosbouw en Landbouw van de stad Wenen heeft hier een uniek project opgezet dat nog een belangrijk aspect toevoegt aan de kwaliteit van het leven in onze stad."

Klimaatstad-raadslid Jürgen Czernohorszky: "De producten zijn 100 procent biologisch en van regionale productie en leveren dankzij korte transportroutes een belangrijke bijdrage aan de klimaatbescherming en de voorzieningszekerheid in onze stad."

Biologische landbouw als bijdrage aan de bescherming van het klimaat
Op de velden van de stad Wenen worden biologisch geteeld. Dankzij pure compostbemesting wordt humus opgebouwd en worden de natuurlijke levensprocessen in de bodem ondersteund.

De met compost bemeste biologische akkers zijn ook vanuit klimaatoogpunt uiterst waardevol: humusrijke bodems zijn enorme koolstofreservoirs en leveren zo een essentiële bijdrage aan de bescherming van het klimaat.

Bovendien is "Wiener Gusto" ook een bijdrage aan de Wiener Stadsoogst van de Weense Landbouwkamer, die levensmiddelen etiketteert die binnen de stadsgrenzen van Wenen zijn geproduceerd, vaak reeds van biologische kwaliteit. Op iets minder dan een derde van de 5.700 hectare landbouwgrond in Wenen wordt namelijk al biologisch geteeld.

Met het Weense biologische actieprogramma 2022+ wordt 250.000 euro per jaar beschikbaar gesteld aan Weense landbouwbedrijven voor de omschakeling naar biologische landbouw.

Bron: Stadt Wien


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven