Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk

Een groeiend aantal boeren en telers in het Verenigd Koninkrijk schakelt over op biologische landbouw, omdat natuurvriendelijke landbouw steeds meer tegemoet komt aan de vraag van de consument en omdat deze manier van landbouw veerkracht biedt.
Uit gegevens die het Britse landbouwministerie vorige week heeft vrijgegeven, blijkt dat het areaal dat de tweejarige omschakelingsperiode naar biologisch doorloopt, in 2021 met 34% is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook het Britse biologische areaal is vorig jaar met 3,6% toegenomen, na een stijging met 0,8% in 2020.

Sophie Kirk, Business Development Manager voor Soil Association Certification noemt het bemoedigend om te zien dat de laatste statistieken aantonen dat het vertrouwen in de biologische landbouw in het Verenigd Koninkrijk toeneemt. "Onze landbouwsector heeft de afgelopen jaren veel schokken te verduren gehad, maar de mogelijkheden voor duurzame landbouw blijven sterk dankzij de stijgende consumentenvraag en de overheidssteun voor biologisch."

"Het is duidelijk dat zowel de overheid als het winkelend publiek zich bewust worden van de voordelen die biologisch kan opleveren voor natuur en milieu, en deze laatste cijfers tonen aan dat, met de juiste stimulansen, natuur- en klimaatvriendelijke landbouw snel kan groeien."

De Britse landbouw moet de uitdaging aangaan
De stijging van de biologische landbouw van vorig jaar zal naar verwachting aanhouden in 2022, nadat de regering eerder dit jaar aankondigde dat zij tot het dubbele van de eerdere tarieven zou betalen aan boeren in Engeland die overschakelen op biologische landbouw.

Alle betalingen voor biologische landbouw stijgen met 50 tot 500% voor wie toetreedt tot een nieuwe regeling met Countryside Stewardship, waarvoor tot juli aanvragen kunnen worden ingediend.

Dit volgt ook op het feit dat de Britse biologische markt in 2021 voor de allereerste keer de grens van £3 miljard doorbreekt - een groei van 23% van 2019 tot 2021, en aanzienlijk beter presteert dan de verkoop van niet-biologische producten.

Kirk voegt daaraan toe: "Momenteel worden meer ingrediënten en producten geïmporteerd om de toegenomen vraag naar biologische voeding te ondersteunen. We hebben robuuste Britse toeleveringsketens nodig om meer biologische productie in eigen land te ondersteunen, vooral omdat uit ons onderzoek blijkt dat consumenten Brits willen kopen.

"De langetermijndoelstellingen die de regering voor de landbouw heeft vastgesteld, met een nieuwe focus op de bescherming van bodems, wilde dieren en het milieu, zijn in harmonie met de beginselen van de biologische landbouw. Samen met de aanhoudende groei van de biologische markt zou dit elke landbouwer meer vertrouwen moeten geven om over te schakelen op biologische landbouwpraktijken of deze te handhaven, ondanks de onzekerheid op korte termijn waarmee elk landbouwbedrijf wordt geconfronteerd."

"We zouden ons niet kunnen voorstellen op een andere manier te boeren"
Akkerbouwer Alex Fraser en zijn broer Rob hebben afgelopen zomer de omschakeling naar biologische landbouw op hun 260 hectare grote bedrijf in West Yorkshire voltooid. Ze verbouwen bonen en zomertarwe in een mengteeltsysteem, en passen dezelfde aanpak toe op haver en wikke, naast de teelt van gerst en haver.

Zij zeggen over de omschakeling: "Drie jaar geleden namen we ons familiebedrijf weer in handen toen het vorige pachtcontract afliep en we besloten meteen om het biologisch te gaan verbouwen. Het was een enorme leercurve voor ons, maar geconfronteerd met problemen zoals de klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en de last van chronische gezondheidsaandoeningen, was dit het perfecte moment om een duurzaam landbouwsysteem van de grond af aan op te bouwen. We konden ons niet echt voorstellen om op een andere manier te boeren; het voelde gewoon als het juiste om te doen.

"Niet alles wat we geprobeerd hebben, heeft gewerkt. We leren gaandeweg en door dynamisch en flexibel te zijn in onze aanpak, kunnen we het beste halen uit elke situatie. We hebben steun gekregen van Countryside Stewardship en we hebben veel advies gekregen van andere boeren in de biologische landbouwgemeenschap om ons aan te moedigen dingen uit te proberen zoals tussenteelt om te zorgen voor vruchtbaarheid en onkruidbestrijding."

"Als je kijkt naar de enorme inputkosten die maar blijven stijgen en je kijkt ook naar alle voordelen die biologisch kan bieden, dan lijkt het mij de meest haalbare optie, zowel financieel als voor het ondersteunen van de biodiversiteit en het klimaat."

Bron: Soil Association


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven