Woensdag 29 juni in Den Bosch:

Presentatie pilot nudgingscampagne - de effecten van nudging op de verkoop van biologische groenten en fruit

Op woensdag 29 juni 2022 (14:00-18:00 uur) vindt in het Provinciehuis in Den Bosch de presentatie van de resultaten van de pilot 'Met welke stimulans is de consument bereid meer biologische groenten en fruit te kopen?' plaats. Bij twee filialen in Noord-Brabant (Jumbo en Plus) loopt op dit moment een pilot voor een nudgingscampagne om inzicht te krijgen in het stimuleren van de verkoop van biologische groenten en fruit. Door 'nudging' geef je de consument als het ware 'een zetje' door positieve keuzes naar voren te schuiven zonder de andere keuzeopties weg te halen.

Deze pilot is uitgevoerd in opdracht van Comité Bio (een samenwerking tussen BioNederland en GroentenFruit Huis). Uit een eerdere pilot met zuivel bleek dat de verkoop van biologische melk steeg met gemiddeld 47% en dat is zeer welkom. Stimulatie aan de vraagzijde is namelijk een noodzakelijke voorwaarde om tot een biologisch landbouwareaal van 25% te groeien, één van de doelen van de Europese Green Deal. De Provincie Noord-Brabant heeft een ambitie van 15% biologisch landbouwareaal in 2030.

Tijdens deze periode zijn verschillende nudges uitgevoerd bij twee filialen van Jumbo en van Plus, gericht op groenten en fruit. Er zijn twee interventies op de ruimte gedaan: meer ruimte voor biologische groenten en fruit én biologische groenten en fruit bij elkaar in het schap. Daarnaast zijn er zeven interventies gedaan in de communicatie gericht op smaak, biodiversiteit, bodem, gewasbeschermingsmiddelen en reassurance.

Programma
14:00-14:30 uur: Ontvangst met koffie en thee

14:30-15:10 uur: Opening en vraaggesprek

  • 'Biologische ambitie Noord-Brabant', Elies Lemkes - Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel Provincie Noord-Brabant
  • 'Meer bio voor iedereen', Bionext
  • Bernard van der Horst, LNV

15:10-16:10 uur: Resultaten AGF pilot, Bart Fischer, ondernemer/retail expert

16:10-16:45 uur: Podiumdiscussie toekomst biologisch in de supermarkt

16:45-18.00 uur: Borrel

Klik hier voor de uitnodiging voor de presentatie pilot nudgingscampagne (met daarin de link naar het inschrijfformulier).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven