Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Steffen Mucha van Bio-Gemüse regional, over de afzet van bio-aardappelen uit Sachsen

"Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"

Terwijl in de meeste Duitse teeltgebieden de vroege aardappelen inmiddels in de grond zitten, bevindt de afzet van de oogst van vorig jaar zich momenteel in de eindfase. "Het aanbod aan aardappelen van de oude oogst raakt geleidelijk op. Begin juni zullen we vermoedelijk de laatste partijen uit de regio op de markt brengen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de voorraden veel groter waren en we tot aan de start van de vroege aardappeloogst terug konden vallen op aardappelen van de oude oogst", zegt Steffen Mucha, directeur van Bio-Gemüse regional (voorheen ÖBS), over de huidige afzetsituatie bij de biologische aardappelen.

Vanwege de goede oogst in het afgelopen jaar waren de prijzen toen ook overwegend benedengemiddeld, waardoor de telers hierop reageerden door het bio-areaal in Sachsen iets in te krimpen. Steffen: "De prijzen liggen dit jaar dan ook duidelijk hoger dan vorig jaar, bovendien zijn ze in de afgelopen twee maanden grotendeels stabiel gebleven."

Een blik op de aardappelteelt

Stijgende teeltkosten
Naast de verkoop van de laatste Duitse aardappelen uit bewaring worden ook in de biologische sector al importaardappelen aangeboden. Bio-Gemüse regional houdt zich echter uitsluitend bezig met de inkoop van lokale bio-producten. "Wat betreft de verkoop treden we echter bovenregionaal op doordat we onze producten niet alleen in Sachsen, maar ook in de aangrenzende deelstaten verkopen. Onze afnemers zijn overwegend verpakkingsbedrijven uit de natuurvoedingshandel en de retail."

Ook de aardappelsector wordt geconfronteerd met de huidige kostenstijgingen, vervolgt Steffen. "De extra kosten, of die nu ontstaan bij de mechanische onkruidbestrijding of bij de opslag, zullen in het nieuwe seizoen zeker impact hebben." In de conventionele sector worden granen steeds meer gezien als een interessant alternatief voor aardappelen. "Ook in de biologische sector, of het nu gaat om voedergranen of voedselgranen, zien we momenteel stijgende prijzen. Ik zou me daarom voor kunnen stellen dat sommige aardappeltelers zullen overwegen om over te stappen. Alleen al daarom hebben we in het nieuwe seizoen bepaalde prijstoeslagen nodig."

Stijgende trend
In de nabije toekomst ziet Steffen de afzet van Duitse biologische aardappelen zeer positief tegemoet. "Er worden in Duitsland weliswaar steeds minder verse aardappelen geconsumeerd, maar bio-aardappelen worden daarentegen steeds populairder. Het is ons in de afgelopen jaren gelukt om de lokale consumenten te overtuigen van bio-aardappelen. In zoverre is de trend naar mijn idee eerder stijgend."

Foto's: Bio-Gemüse regional AG 

Voor meer informatie:
Steffen Mucha
Bio-Gemüse regional AG
Schweriner Str. 48
D-01067 Dresden, Duitsland
Tel: +49 351 4905037
info@biogemuese-ag.de
www.biogemuese-ag.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven