Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

'Give a Shit'-actie haalt zelfs uitzending van Humberto (RTL4)

"Ontzettend goede compost voor het land"

Nederlandse Boeren riepen vorige week burgers op om op 14 mei  hun poep en plas bij hen in te komen leveren. Op www.giveashit.frl staat vermeld welke boeren meededen. De actie haalde gisterenavond zelfs de uitzending van Humberto op RTL4. Daarin werd een fragment getoond van het item dat Omroep Gelderland maakte bij bio-boer Jan Dirk van de Voort in Lunteren. Men kon in iedere provincie terecht. In Friesland deed bio-melkveehouder Sjoerd de Hoop mee. Volgens de Leeuwarder Courant was er meer pers dan poep op de doneerdag. 

Jan Dirk had op zijn boerderij twee toiletten gebouwd waar mensen hun behoefte konden doen. In het item van Omroep Gelderland vertelt Jan Dirk onder meer dat ze mensen bewust willen maken van de eindigheid van mineralen. "Ik denk dat consumenten iets hebben van dat het vies is, dat het opgeruimd moet worden, weg ermee. Het wordt gewoon letterlijk weggespoeld. Dat moet eigenlijk veranderen."

Bekijk hier het hele item van Omroep Gelderland:

Theo Mulder, één van de initiatiefnemers van de actie, vertelt dat er richting kringlooplandouw een groot lek in het systeem zit: "Onze eigen poep en plas spoelen we namelijk door de WC. Daarmee gaan kostbare nutriënten verloren die een boer nodig heeft om duurzaam voedsel te verbouwen. Dat is absoluut niet volhoudbaar. Onze Shit is wat we nodig hebben om deze Shit op te lossen." 

Deze landelijke actie is een vervolg van de actie op 1 april (het was geen 1 april grap, maar 'serious shit') om Friese bestuurders, boerenorganisaties te mobiliseren om dit probleem op te lossen. De actie werd georganiseerd door Stichting Rondgang (Broodje Poep), Stichting Symphony of Soils en AERES MBO (met ondersteuning door Living Lab Fryslân, Friese Milieu Federatie en Vereniging Circulair Friesland). 

Klik hier voor meer informatie over de actie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven