Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

EU-Handelsprogramma

Nieuwe kansen voor door Brexit geraakte bedrijven

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vraagt ondernemers die zakelijk geraakt zijn door Brexit om haar bedrijf aan te melden voor het EU-Handelsprogramma. "We zetten € 32 miljoen in om ondernemers die geraakt zijn door Brexit te ondersteunen bij hun internationale ambities", aldus Marijn Leijten van RVO. 

Het doel van het EU-Handelsprogramma is om getroffen ondernemers te ondersteunen bij het verbreden van hun afzetmarkten. Daarvoor is € 32 miljoen beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve, kortweg de BAR. Dit is een Europese steunregeling voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit.

RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarbij zet RVO ook de netwerken en expertise in van partners binnen Trade and Innovate NL, de branche- en sectororganisaties, en de Nederlandse posten in het buitenland.

Het EU-Handelsprogramma is het eerste onderdeel van de BAR dat beschikbaar is voor het Nederlandse bedrijfsleven. Later volgen ook nog 2 compensatieregelingen voor bedrijven die geraakt zijn door Brexit", aldus Leijten.

Programmamanager bij RVO
Marijn Leijten is als programmamanager, samen met zijn team, verantwoordelijk voor het EU-Handelsprogramma. Hij hoopt dat bedrijven die daar recht op hebben zich zo snel mogelijk aanmelden. Ook al staat er na hun aanmelding niet direct een kant-en-klaar programma voor ze klaar.

Leijten legt uit waarom: "We vinden het belangrijk dat onze dienstverlening relevant is en impact heeft. We gaan dus in gesprek met deelnemers om vast te stellen wat zij nodig hebben. Op basis daarvan ontwikkelen wij gepaste ondersteuning. Zitten ondernemers in een oriëntatiefase? Dan willen ze mogelijk advies over hun handelsstrategie voor een bepaald land of gebied. Zijn ze al een stap verder, dan is een beursdeelname of handelsmissie misschien wat zij nodig hebben. Er kan heel veel, maar helaas loopt het programma maar tot eind 2023. Om zoveel mogelijk te kunnen doen voor ondernemers, is het dus belangrijk dat ze zich snel aanmelden."

Meedoen met andere ondernemers binnen sector of regio
Leijten vraagt ondernemers om ook hun door Brexit geraakte collega's binnen de sector of regio te wijzen op de regeling. "Samen met vertegenwoordigers van de sectoren en regio's gaan we ook collectieve programma's opzetten. Voor wie met gelijkgestemde ondernemers de afzetmarkt wil uitbreiden naar land X kunnen wij ook het Nederlandse postennetwerk van ambassades, consulaten en NBSO's in het buitenland inzetten. Bijvoorbeeld om een marktonderzoek te laten uitvoeren. Of om collectieve activiteiten te organiseren, zoals een beursbezoek of een handelsmissie."

Leijten benadrukt dat het programma ondernemers exclusieve dienstverlening biedt: "Alle aangeboden diensten en activiteiten zijn alleen beschikbaar voor wie zich aanmeldt voor dit programma. Zonde dus wanneer een ondernemer zo'n mooie kans laat schieten. Terwijl zij toegang kunnen krijgen tot advies op maat of kosteloze toegang tot beurzen of handelsmissies."

"Het programma biedt uitstekende kansen om het netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Daarnaast ondersteunen we ondernemers waar dat kan ook met hele praktische diensten. Denk bijvoorbeeld aan het laten vertalen van de website. De stip aan de horizon is dat men straks ook in andere landen succesvol zaken doet." 

Aanmelden met documenten uit administratie
Ondernemers kunnen toegang krijgen tot het programma wanneer zij kunt aantonen dat ze al voor 31 januari 2021 zaken deden met het Verenigd Koninkrijk. RVO vraagt om met enkele documenten uit de bestaande administratie te onderbouwen dat zij zakelijk zijn geraakt door Brexit.

"Mogelijk is men omzet of marktaandeel kwijtgeraakt. Maar ook als dat niet zo is, worden ondernemers misschien zakelijk benadeeld door handelsbelemmeringen. Bij de aanmelding vragen we om recente aanslagen van de omzetbelasting en intracommunautaire prestaties te uploaden. Afhankelijk van de situatie, komen daar nog douaneaanslagen bij. Kan men die niet zelf uit uw administratie halen, dan zou dat met een telefoontje naar de accountant snel geregeld moeten kunnen zijn."

Aanmelden kan online op RVO.nl/eu-handelsprogramma. Het invullen van het aanmeldformulier duurt, wanneer alle documenten verzameld zijn, ongeveer 5 minuten. Nadat het formulier is verstuurd, krijgt men binnen 14 dagen bericht of over toelating tot het programma.

Voor ondernemers die zich afvragen wat meedoen aan het programma hen verder gaat kosten, kan Leijten duidelijk zijn. "Tijd, reiskosten en aandacht die zij normaal ook steken in de ontwikkeling van haar business. Dat is wat zij nodig hebben om zoveel mogelijk uit het EU-Handelsprogramma te halen. Maar voor diensten en activiteiten die anders duizenden euro’s zouden kosten, betalen zij als deelnemer niets."

In aanmerking komen voor BAR-compensatieregelingen
Naar verwachting kunnen ondernemers zich in de tweede helft van 2022 ook aanmelden voor andere onderdelen van de BAR-bedrijfslevenregeling. Leijten raadt hen aan om niets te missen: "Meldt u zich aan voor het EU-Handelsprogramma, dan krijgt men vanzelf het laatste nieuws over de twee compensatieregelingen die eraan komen. Deze bieden een tegemoetkoming in Brexit-gerelateerde kosten die zijn gemaakt of nog gaan maken. Voor deze regelingen is samen 218 miljoen euro beschikbaar. Hiervoor volgt een aparte aanmeldprocedure."

Bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven