Maud Valstar, commercieel manager van Bioworld:

"Door hoge gasprijzen ligt een deel van de productie stil"

Tholen - Biologische kasgroenten vertegenwoordigen in Nederland maar een klein deel van de totale kasteelt. Er wordt niet belicht, de planten moeten met de wortels in de bodem, maar er mag wel worden verwarmd. Ook dit segment wordt dus getroffen door de hoge gasprijzen. Door de hoge gasprijzen is er minder areaal neergezet bij Quality Life Produce.

Quality Life Produce (QLP) is de teelttak van handelsbedrijf Bioworld, dat zelf één van de vijf ondernemingen is die onderdak vindt bij Best Fresh Group. QLP is gespecialiseerd in de teelt van kasgroenten. Sinds vorig jaar (week 35) is al het areaal biologisch en vindt de teelt plaats op één centrale locatie in Sexbierum. Vollegrondsgroenten koopt Bioworld bij strategische leveranciers in Spanje en Nederland.

Eén segment en één locatie
"We hebben een state-of-the-art en toekomstbestendig bedrijf voor ogen dat focust op één segment en zich op één locatie bevindt. Het segment is de bioteelt en de plaats van het gebeuren is Sexbierum", zegt Maud Valstar, commercieel manager van Bioworld, in het aprilnummer van vakblad Primeur. "Vorig jaar hadden we nog kassen op andere locaties, maar die hebben we verkocht of verhuurd. Daarnaast hebben we weer meer areaal in Sexbierum beschikbaar door het conventionele deel, wat we vorig jaar nog teelden, om om te schakelen naar biologisch. Zo blijft het aantal hectare ongeveer hetzelfde, maar vindt alles plaats op één locatie. In Sexbierum willen we verder blijven groeien in bio."

Helft van het areaal ligt braak
Het bedrijf beschikt in Friesland over ongeveer 30 hectare kassen, waarvan momenteel de helft is aangeplant met komkommers, tomaten en paprika's. Sinds begin maart zijn er al komkommers beschikbaar, de eerste tomaten en paprika’s komen half/eind april op de markt. Aangezien de kassen voor de verwarming afhankelijk zijn van gastoevoer, werd vanwege de hoge prijzen besloten een deel van het areaal stil te leggen. De 8 hectares, die vorig jaar nog werden gebruikt voor de conventionele teelt, komen binnenkort beschikbaar voor de bioteelt. "Al zullen we nog even wachten met de aanplant, de gasprijzen liggen nog te hoog."

Hogere productiekosten
Normaal zijn bioproducten in het schap zo’n 30% duurder dan conventioneel geteelde kasgroenten. "Maar op dit moment ligt de marktprijs voor gangbare komkommers hoger", weet Maud. "Het is schrikbarend, maar wel heel uitzonderlijk. Dat zal wel weer omslaan. Normaal is biologisch altijd duurder dan conventioneel. De productiekosten voor biologische teelt liggen namelijk meer dan 30% hoger en ook ligt de productie per m2 wat lager dan de gangbare teelt."

Al zou daar met de Green Deal van de Europese Commissie en de nationale strategie waar minister Staghouwer aan werkt om bioproductie en -consumptie te stimuleren wel verandering in kunnen komen. "Inderdaad, het feit dat de EU streeft naar een toename van het bio-areaal tot 25% van het totale landbouwareaal tegen 2030 en dat ook de Nederlandse overheid aandacht heeft voor bio-consumptie speelt in ons voordeel. Op lange termijn denk ik dat we de goede keuze aan het maken zijn, al wordt het voor de consument met de inflatie nu toch even lastiger om de duurdere bio-producten te kopen. Echt overtuigde mensen zullen voor bio blijven kiezen, terwijl de occasionele kopers pas zullen terugkeren wanneer de economie weer in rustiger vaarwater terechtkomt."

Lichte daling Nederlands areaal
Maud verwacht dat het areaal bio-kasgroenten in Nederland ongeveer op peil is gebleven dit jaar. "Misschien is het iets gekrompen. Wij telen wat minder – en we zijn toch een belangrijke speler –, er zijn ook enkele kleinere biotelers gestopt, maar daartegenover staat dan weer dat er een aantal telers is overgeschakeld van conventioneel naar bio."

Eigen teelt en contracttelers
Bakker Barendrecht is een belangrijke klant van QLP. Bioworld verhandelt voor 60% producten van QLP, de overige 40% wordt bijgekocht. "Daarvoor gaan we samenwerkingen aan met telers, zowel in Nederland als in Spanje, met wie we contracten afsluiten voor de afname van de volledige oogst. We willen ook ons assortiment vollegrondsgroenten nog verbreden voor onze vaste klanten via bijkomende partnerschappen met leveranciers."

Spanje is groot in de bioteelt
In Nederland is QLP een van de grote telers van bio-kasgroenten, in Spanje is het bedrijf slechts een van de vele spelers op de markt. "Daar is de bioteelt veel omvangrijker. Klanten proberen nu ook vooral bio uit Spanje te halen, omdat het Nederlandse product duurder is door de gasprijzen. En daar kunnen wij met onze eigen teelt in Spanje en met de partnerschappen goed op inspelen. Veel klanten beleveren we in het winterseizoen met Spaans product, in de zomer met Nederlandse groenten."

Clausules tegen stijgende gasprijzen
Om zich in te dekken tegen verliezen door de sterk schommelende gasprijzen, bouwt Bioworld in de langlopende contracten met klanten clausules in, die stellen dat de verkoopprijzen mogen stijgen wanneer de gasprijzen op een gegeven moment te snel toenemen. Ook de klant kan een prijsverlaging bekomen wanneer de gasprijs fors gedaald is in vergelijking met de prijs op het moment van de ondertekening van het contract. Bioworld stelt contracten op met klanten in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland en Nederland. "In die landen doet bio het goed in het schap, al is de trend van local for local iets wat we nu veel vaker horen en belangrijker geworden dan de vraag naar bioproducten", weet Maud.

Vraag naar lokale producten neemt toe
Het belang van lokale producties lijkt nu ook op de politieke agenda te komen met het aanzwengelende debat over de voedselzekerheid en -onafhankelijkheid naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. "Toch gaan we ervan uit dat bio binnenkort zijn groei weer verderzet. Misschien zal dat niet meteen meer met de sterke groeicijfers van de laatste jaren gebeuren, maar met een gestage vooruitgang, mede gestuwd door de beleidslijnen die de Europese Unie uitzet", besluit Maud. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Maud Valstar
Bioworld
m.valstar@bioworld.nl 
www.rootedinthefuture.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven