Sascha Suler van BioTropic, over het teeltproject in Costa Rica:

"De vraag naar bio-kurkuma uit Costa Rica neemt toe"

In 2017 werd het portfolio van importbedrijf BioTropic uit Duisburg uitgebreid met gember en kurkuma uit Costa Rica. Bijna vijf jaar na de eerste import van de knolgewassen maakt bedrijfsleider Sascha Suler een positieve balans op. "Ondanks de gespannen vrachtsituatie is ook het huidige seizoen goed van start gegaan", zegt hij.


Zowel gember als kurkuma worden hoofdzakelijk los in kratten van 2 kg aan de POS aangeboden

Sinds 2019 betrekt BioTropic zijn producten rechtstreeks van de eigen, kleinschalige teelt in het centraal gelegen Alajuela. Tegenwoordig beschikt het bedrijf over een areaal van 35 hectare, een eigen verpakkingsstation en een exportbedrijf. "In januari/februari starten we normaal gesproken met de nieuwe oogst. Zowel de gember als de kurkuma worden vervolgens tot uiterlijk juli verkocht", schetst Sascha het seizoensverloop.

Als er in de toekomst een grotere hoeveelheid nodig is, kan er volgens Sascha terug worden gevallen op nog meer gepachte grond

In beide productsegmenten is er directe concurrentie van het vooraanstaande teeltland Peru. Sascha: "Vooral bij gember is de strijd met Peru niet zo eenvoudig. Aan de andere kant zijn de Costa Ricaanse knollen over het algemeen groter dan de Peruaanse, vergelijkbaar met de Braziliaanse, waardoor onze gember goed wordt ontvangen. De vraag naar Costa Ricaanse bio-kurkuma neemt toe, niet in de laatste plaats omdat deze een zeer goede houdbaarheid heeft. Beide producten worden in Ifco-kratten verpakt. Hierdoor wordt een betere luchtverversing mogelijk, wat de kwaliteit verder verbetert en de ecologische gedachte versterkt."


Verse knolgewassen uit Costa Rica

Vanwege de aanhoudend hoge vrachttarieven en leveringsvertragingen is de import van overzee momenteel bijzonder uitdagend, zegt Sascha. "We waren soms blij om überhaupt containers op het schip te krijgen, waardoor vooral de eerste helft van het seizoen bijzonder onregelmatig verliep. De prijzen zijn tot nu toe vrij hoog en stabiel. De gembermarkt wordt gekenmerkt door een licht overaanbod, terwijl de verkoop iets terughoudender is nu de coronacrisis op zijn retour is. Bij kurkuma is het aanbod daarentegen eerder beperkt, waardoor we met onze ronduit goede kwaliteit zeer goed op de markt gepositioneerd zijn."

Rechts: Een blik op de teelt in Costa Rica

Op de langere termijn ziet hij juist bij kurkuma een interessant verkooppotentieel. "De vraag naar gember is weliswaar niet compleet verzadigd, maar ik denk niet dat de consumptie per hoofd van de bevolking nog veel zal toenemen. Daarnaast is de gembermarkt ook zeer concurrerend, waardoor ik hier eerder op kleinere stijgingen reken."

Foto's: BioTropic GmbH 

Voor meer informatie:
Sascha Suler
BioTropic GmbH
Daimlerstraße 4
D-47167 Duisburg, Duitsland
Tel: +49 203 51 87 60
info@biotropic.com
www.biotropic.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven