Oplossing voor de klimaateffecten?

Agroforestry op de BioVelddag 2022

Op het terrein van de BioVelddag, de onderzoeksfaciliteit van WUR Open Teelten in Lelystad, zijn diverse boomsoorten in hagen aangeplant. Onlangs zijn daar ruim 500 hazelaars bij gezet. Deze bomen vormen in combinatie met jaarlijks wisselende éénjarige gewassen, zoals aardappelen, granen en kool, een agroforestry systeem.

"We noemen het de afstandenproef", vertelt Maureen Schoutsen, onderzoeker en projectmanager regeneratieve & agroforestry landbouwsystemen bij de WUR Open Teelten. "De proef bestaat uit dubbele bomenrijen die op verschillende afstanden zijn geplaatst. We kijken en meten de effecten van bomen op microklimaat, gewasopbrengsten en biodiversiteit."

Snoeien in agroforestry
Er is ook een tweede agroforestry proef aangelegd: de boomvormenproef. "In de boomvormenproef onderzoeken we in hoeverre hazelaars als haag gesnoeid kunnen worden. En of dit ook mechanisch kan en wat dit doet met opbrengst. Ook vergelijken we hand en mechanische snoei."

Brede aanpak in onderzoek verdienmodellen
"Ook kijken we naar de economische perspectieven voor boomgewassen in een akkerbouwsysteem. Dit is ontzettend relevant voor ondernemers en wordt ook breder opgepakt in het nieuwe landelijke Publiek-Private Samenwerkingsproject Ontwikkeling Businessmodellen Agroforestry. Samen met agrarisch ondernemers gaan WUR, LBI, RomboutsAgroecologie en MVO NL op zoek naar verdienmodellen voor agroforestry. Met de afstanden- en boomvormenproef worden gegevens gegenereerd waardoor beter aan verdienmodellen gerekend kan worden."

BioVelddag 2022
Nieuwsgierig naar de agroforestry faciliteit van de WUR of geïnteresseerd in méér informatie over landelijk onderzoek naar agroforestry? Kom naar de Biovelddag. Veel bedrijven hebben zich al aangemeld. Aanmelden kan nog steeds. Er zijn verschillende deelnamepakketten, alle mogelijkheden zijn te vinden op www.biovelddagen.nl. Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 25 mei. Vanwege de organisatie en personeelstekorten in de faciliterende branche als catering en tentverhuur, is dit een strakke deadline. Dus is het verstandig om er snel bij te zijn. Sponsoren krijgen extra zichtbaarheid in het veld en op de Biovelddag website. De BioVelddag is gratis toegankelijk voor bezoekers en start om 14.00 uur.

De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.

Voor meer informatie en aanmelden: www.biovelddagen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven