Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Aart-Jan Knauff (LEEV) over pilot met Verpakkingsvrij bij AH:

"Nu moet blijken of de consument zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen"

Tholen – Eind vorig jaar presenteerde LEEV het LEEV Tap To Go systeem binnen de retail tijdens de Free From Expo in Amsterdam. LEEV wil hiermee een duurzame verpakkingsoplossing bieden voor consumenten door meer hergebruik te stimuleren en minder te verspillen. Dinsdag 10 mei opende Albert Heijn haar vernieuwde winkel aan het Gelderlandplein in Amsterdam. Opvallende verschijning hierin is het 6 meter AH Verpakkingsvrij-'schap', waar LEEV als productleverancier en serviceprovider actief is om het circulaire verpakkingssysteem te laten draaien. De AH XL in Rotterdam had hier vorige maand de primeur mee. Na Gelderlandplein zal in deze pilotfase ook de XL in Leidschendam nog volgen. Daarna komt het systeem het komende jaar in nog eens 50 winkels. Zo'n 80% van het assortiment in het systeem is momenteel biologisch.

Aart-Jan Knauff, Managing Director bij LEEV, vertelt dat de introductie erg goed ontvangen is. "Het is natuurlijk niet nieuw dat een product wordt getapt. Maar dat een Nederlandse retailer, en dan zelfs de marktleider, dit aandurft en ook vrij groots aanpakt, dat is wel heel gaaf." En hoe reageren de consumenten in de winkels? "De consumentenreacties zijn erg positief. Veel consumenten vragen al wanneer dit systeem in de winkel bij hen in de buurt komt. Het is een pilot. Dus het moet nu natuurlijk wel gaan blijken of de consument er echt op aanhaakt en zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen."

De consument kan in de winkel via AH Verpakkingsvrij-'schap' producten selecteren en in een eigen herbruikbare verpakking op maat tappen, scannen en daarmee gelijk de productkenmerken en herkomst zien. "We hebben het idee dat dit systeem onder het LEEV-merk of onder private label in de Nederlandse retail goed zal kunnen aanslaan. Het gaat namelijk om een systeem dat qua hygiëne en mogelijkheden om voorraden te monitoren heel modern is. En daarmee biedt het dus mogelijkheden op de winkelvloer om vrij efficiënt producten te tappen. Een winkelmedewerker hoeft alleen maar een 'can' te vervangen. De can zelf wordt weer hergebruikt en blijft op die manier in het proces, we vervangen enkel de binnenzak met een nieuw product."

Samenwerking met SUPZero en MIWA Technologies
Voor de implementatie bij Albert Heijn werken LEEV en SUPZero samen om deze pilot tot een succes te maken. Hilde van der Vegt van SUPZero helpt met kennis van Zero Waste for business oplossingen en het begeleiden van gedragsverandering bij zowel de technische realisatie als storytelling rond het AH Verpakkingsvrij concept.  

Voor de technische implementatie van het systeem werkt LEEV samen met het Tsjechische bedrijf MIWA Technologies. "De technologie werkt zo dat elke can voorzien is van een chip. Daarmee kan je alle informatie die nodig is voor een product registreren, zoals onder andere THT en lotnummer. Het lotnummer dat de klant op het getapte product terugziet kan je daardoor exact herleiden naar de can en de grondstof gegevens."

Voor meer informatie:
Leev
Van der Kunstraat 12
4251 LN Werkendam
0183 679 922
info@leev.nu 
www.leev.nu 

SUPZero
Hilde van der Vegt
06 25299028
hilde@supzero.nl 
www.supzero.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven