Handelsmissie biologische landbouw | België en Luxemburg verdient opvolging

"Op beleidsniveau en in de praktijk worstelen we met dezelfde issues"

Tholen - Van 8 tot en met 11 mei vond de handelsmissie biologische landbouw 'In Trio naar Bio' | België en Luxemburg plaats. Deze missie werd georganiseerd door LNV Brussel, BioNederland en Export Partner. De deelnemers brachten niet alleen een bezoek aan de BioXpo in Brussel, maar bezochten ook diverse groothandels en winkels in beide landen en biologische telers. Tevens werden ze voorzien van informatie op beleidsniveau.

Vanuit het landbouwbureau in Brussel waren Carla Boonstra en haar team betrokken bij de samenstelling van het programma. Ze kijkt met een goed gevoel terug op de missie. "Het draaide de afgelopen dagen vooral om het verkennen van de markt. En ik denk dat de deelnemers door deze handelsmissie nu een aardig beeld hebben gekregen van wat de mogelijkheden voor hen zijn in België en Luxemburg."

Op dinsdagmiddag vond een internationaal debat plaats met vertegenwoordigers uit de overheden, sector en kennisinstellingen over de toekomst van de biologische landbouw en voeding in de Benelux. Carla geeft aan dat de uitdagingen die aan de voorafgaande ambtelijke beleidstafel gesignaleerd werden, tijdens dit debat ook naar voren kwamen vanuit de praktijk. "Daarmee hebben we een duidelijk signaal af kunnen geven aan de sector in de verschillende landsdelen; wij worstelen met dezelfde issues, wij horen jullie en gaan graag met jullie in gesprek over hoe we vanuit het beleid de obstakels zoveel mogelijk kunnen slechten."

"Deze missie krijgt absoluut opvolging"
BioNederland noemt op LinkedIn de handelsmissie zeer geslaagd. "Laatste dag van de handelsmissie naar België en Luxemburg georganiseerd door de Nederlandse ambassade in België, Export Partner en BioNederland is een feit. Wij kijken terug op een intensieve en inspirerende driedaagse missie."

In de post staan ook wat reacties van deelnemers:

"Het was een leerzame trip waar we goede contacten op hebben gedaan die zeker opvolging krijgen", aldus Eugénie Benda slagerij De Woeste Grond.

Rob Derks van Budelse Brouwerij B.V.: "Ik ben op plekken geweest waar ik anders niet zou komen. Voor ons is de Belgische en Luxemburgse markt een moeilijke markt maar deze missie krijgt absoluut opvolging. Tevens veel geleerd van de overige deelnemers."

"Voelt goed om weer op pad te zijn"
Export Partner bedankt op LinkedIn de deelnemers voor hun bijdrage en hun enthousiasme. "Van de bron tot de consument, kennis, inspiratie en contacten opdoen in de Benelux.
Wat voelt het goed om weer op pad te zijn met een groep enthousiaste mensen en bedrijven. Niets gaat er boven om met eigen ogen te zien wat de ontwikkelingen, trends en kansen op het gebied van Biologische voedingsmiddelen zijn! Bio on Tour zit er bijna op, en via deze weg willen wij de deelnemers bedanken voor hun bijdrage en hun enthousiasme."

Deelnemer Ron Lenferink, commercieel directeur bij De Groene Weg, reageert als volgt op deze post van Pepijn van der Heijden en Daan Busscher van Export Partner: "Dank jullie wel heren van Export partners voor deze geweldige handelsmissie. En natuurlijk ook dank aan de fantastische energieke gezellige deelnemers aan deze missie. Verbinding zorgt voor groei."

De Nederlandse Ambassade in België plaatste woensdagochtend deze reactie: "Vandaag sluiten we #inTrionaarBio af! Onze 3 daagse handelsmissie samen met BioNederland en ExportPartner voor de biologische sector richting Wallonië en luxemburg. We namen de delegatie mee langs diverse #retail kanalen en groothandel. We gingen in gesprek met filiaalleiders, directie of inkopers en zorgden ervoor dat de markt geen geheimen meer heeft. De organisatie van BioXpo is bij dezen gewaarschuwd. Maar er was meer. Omdat het onderwerp van de biologische landbouw zo actueel is, ook op Europees beleidsniveau, hebben we een beleidsluik voorzien waar we met maar liefst 60 stakeholders (onderzoek, overheid, landbouwer, sectorvertegenwoordigingen et cetera) uit de Benelux-landen in discussie gingen over de toekomst van de bio. Veel dank aan NL ambassadeur in Brussel Pieter Jan Kleiweg de Zwaan en in Luxemburg Cees Bansema voor het ter beschikking stellen van hun residentie. Bijzondere vermelding voor onze topchef Marc Pâquet die de uitdaging aanging om biologisch te koken. Misschien een blijvertje? En big thanks aan het huis van de Benelux (Yvonne Havenga) voor het ter beschikking stellen van tolken!"

Voor meer informatie: www.bionederland.nl - www.exportpartner.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven