IFOAM Organics Europe viert 20-jarig bestaan

Gisteren, woensdag 11 mei 2022, vierde IFOAM Organics Europa zijn 20-jarig bestaan. Opgericht in 2002 als de verenigde stem van de Europese biologische beweging, vertegenwoordigt IFOAM Organic Europe nu meer dan 400.000 levensmiddelenbedrijven in heel Europa, en een diverse en bloeiende biologische beweging richting de EU-instellingen.

Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe, opende gisteren de Organics Europe 20 viering in aanwezigheid van Europese biologische toeleveringsketen.

Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe, wijst op het volgende: "De groei van IFOAM Organics Europe en de Europese biologische beweging is een bewijs dat biologisch meer is dan een inspirerende en baanbrekende productiemethode. Het is ook een politiek instrument dat Europa zal helpen de huidige maatschappelijke uitdagingen - zoals de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis - het hoofd te bieden."

Hij vervolgt: "De afgelopen 20 jaar hebben biologische marktdeelnemers aangetoond dat zij voedsel van hoge kwaliteit kunnen produceren zonder synthetische meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen, en met verdere investeringen in onderzoek zullen de biologische opbrengsten blijven stijgen. Biologische landbouw biedt ook oplossingen om ons aan te passen aan veranderende klimatologische omstandigheden en onze voedselproductie veerkrachtiger en minder afhankelijk van energie-intensieve inputs te maken. Als iemand die zelf een achtergrond in de biologische landbouw heeft, ben ik ervan overtuigd dat biologische productie de beste keuze is om de voedselvoorziening voor de huidige en toekomstige generaties te garanderen."

Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe, voegt hieraan toe: "De aanwezigheid van de biologische beweging in Brussel is de afgelopen twintig jaar gegroeid, net als het aantal biologische producenten en verwerkers in Europa, en de biologische landbouw wordt nu erkend als het belangrijkste Europese project om ons voedselsysteem duurzamer te maken. De doelstelling van 25% biologisch in de strategieën 'van boer tot bord' en 'biodiversiteit' is een erkenning van de voordelen van biologische landbouw voor het milieu, de landbouwers en de consumenten. Er moet nog veel worden gedaan om de landbouw veerkrachtiger te maken en in overeenstemming te brengen met de planetaire grenzen, maar de biologische beweging mag trots zijn op wat tot dusver is bereikt voor de erkenning van haar bijdrage aan tal van Europese beleidsdoelstellingen. Consumenten hebben ook vertrouwen in biologisch, het feit dat de markt is gegroeid tot 44,8 miljard euro bewijst dit."

IFOAM Organics Europe kijkt uit naar de volgende 20 jaar van samenwerking met de EU-instellingen en relevante belanghebbenden om Europa meer biologisch te maken.

Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook taart: 

Voor meer informatie: www.organicseurope.bio 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven