Hinrich Quast van Bio-Augustin

"Het zal ons niet lukken om precies aan te sluiten op de nieuwe bio-appeloogst"

Het Duitse hardfruitseizoen bevindt zich momenteel in de eindfase, hetzelfde geldt voor de verkoop van Duitse bio-appelen. "De laatste voorraden Elstar en Topaz zijn al op de markt gebracht, Natyra zal vermoedelijk nog tot eind juni beschikbaar zijn. De verkoop van de Jonagold-groep (Jonagored, Red Jonaprince en Marnica) zal vervolgens eind juli af worden gesloten, waardoor het ons niet zal lukken om precies aan te sluiten op de nieuwe oogst", schetst Hinrich Quast, verkoopleider bij Bio-Augustin in Jork.

Het bedrijf dat gevestigd is in het hart van het Alte Land, het Noord-Duitse appelteeltgebied net buiten Hamburg, houdt zich al dertig jaar bezig met de inkoop, verwerking, verpakking en verkoop van bio-appelen, uitsluitend uit Duitse teelt. Hinrich: "De meeste lokale appelrassen komen nu in bloei. Het weer is tot nu toe goed geweest. De nachten met vorst hebben we onder controle gekregen met vorstbeschermende irrigatie. Toen de droogte aanhield, profiteerden de gewassen van het toegediende water. Al met al rekenen we daarom op een goede oogst."

Hinrich Quast is verantwoordelijk voor de verkoop bij Bio-Augustin.

De verkoop van de oogst van vorig jaar is tot nu toe naar tevredenheid verlopen. Hinrich: "De koopkracht neemt een beetje af in de nasleep van de pandemie, dat weerspiegelt zich in de afzet. Maar de hamvraag dit jaar zal zijn: hoe ontwikkelt de afzet zich bij tendentieel stijgende teeltkosten, bijvoorbeeld stroom, diesel en de verhoging van het minimumloon. Niet alleen bij de teelt, maar ook in de verwerking en verpakking."


Verse bio-appelen van de Jonagold-groep

Freya en Deichperle-Bio
Op de langere termijn zal het uitgekiende rassenspectrum van het Noord-Duitse bedrijf voortdurend geoptimaliseerd worden in nauwe samenwerking met de lokale telers. "Topaz heeft zich na Elstar inmiddels ontwikkeld tot het op één na meest verkochte biologische appelras, en ook Wellant en Natyra blijven aan populariteit winnen. Santana ontwikkelt zich zeer uiteenlopend wat de vraag betreft, dit jaar is de afzet bijvoorbeeld enigszins bescheiden. Tot de nieuwe registraties horen de schurftresistente rassen Freya en Deichperle-Bio, die over een paar jaar hun volle opbrengst zullen bereiken."

Rechts: Appelbloesem in het Alte Land

Over het algemeen was er volgens Hinrich sprake van een toegenomen vraag naar lokaal biologisch hardfruit. Om ook in de toekomst aan de stijgende vraag te kunnen voldoen zal het bedrijf in de herfst een nieuw pakhuis met de modernste verwerkings- en verpakkingstechniek betrekken. "Met deze capaciteitsuitbreiding herpositioneren we ons voor de toekomst en vergroten we onze slagkracht."

Abrikozen uit bedekte teelt
In tijden van klimaatverandering ontstaan er ook in het Alte Land nieuwe kansen voor de hier gevestigde fruitteeltbedrijven, concludeert Hinrich. "Lokaal steenfruit uit bedekte teelt heeft uitbreidingspotentieel. Eén van onze telers houdt zich al enkele jaren bezig met de abrikozenteelt en de eerste resultaten zijn veelbelovend."

Voor meer informatie:
Hinrich Quast
Bio-Obst Augustin GmbH & Co. KG
Klein Hove 21
D-21635 Jork, Duitsland
Tel: +49 (0)41 629 001 80
hq@bioaugustin.de  
www.bioaugustin.de       


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven