Hoge prijzen vertragen vraag naar bio-limes

De vraag naar bio-limes is momenteel groter dan het aanbod. Stefan Misse van Discovery Organics in Vancouver, Canada, zegt dat er een groot tekort is aan biologische limes in de grotere maten. "Kleinere maten, 230 en 250, zijn er in overvloed en naarmate we de komende weken vorderen, zullen de kleinere maten een neerwaartse druk uitoefenen op de grotere maten. Dit is vrij typisch voor deze tijd van het jaar," zegt hij.

Dit heeft veel te maken met de omstandigheden van vorig jaar in Mexico, waar de bio-limes momenteel vandaan komen. "Vorig jaar had Veracruz te kampen met een vrij krachtige orkaan die veel bloesem heeft weggeslagen en bomen heeft beschadigd. Dat leidde tot een zeer kort aanbod, dus toen de bloesems eindelijk volgroeide limes werden, was er een periode waarin er gewoon niet zoveel fruit meer aan de bomen hing en dat speelde in de winter-voorjaarsoogsten van dit jaar," zegt Misse.

Ook regen
Daar komt nog bij dat de regen in Mexico over het algemeen is toegenomen, wat in combinatie met een hoge luchtvochtigheid schimmel- en ziekteproblemen in de boomgaarden heeft veroorzaakt.

Ondertussen is de vraag vertraagd dankzij de hoge prijzen voor bio-limes. "De fob's voor biologische producten lagen dicht bij € 94 per kist, wat enigszins ongekend is," zegt Misse. "Tegen de tijd dat dat op de Canadese markt speelt, zou een retailer in sommige gevallen bijna € 0,94 per stuk kunnen betalen, wat betekent dat ze voor het dubbele worden verkocht. Dat is een zware belasting voor de klanten, die dan misschien maar liever een citroen kopen."

Hij denkt echter wel dat de prijzen hun hoogtepunt hebben bereikt en verwacht dat ze zullen dalen door de grotere voorraden nu de teeltkloof als gevolg van de orkaan voorbij is. "Er zal meer vraag zijn als we de zomer ingaan; het is een populair product voor restaurants en drankmixen en dat soort dingen," zegt Misse. "De voorraden zouden moeten afnemen en er zullen meer opties voor de grootte beschikbaar zijn. Ik ben er zeker van dat veel Mexicaanse telers naar hun boomgaarden kijken en hopen dat ze met de oogst kunnen beginnen vanwege de goede prijs op dit moment."

Voor meer informatie:
Stefan Misse
Discovery Organics
+1 (604) 299 1683
stefan@discoveryorganics.ca  
www.discoveryorganics.ca  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven