Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde

Tholen - Afgelopen weekend openden de deuren van de gloednieuwe biologische bakkerij bij Loverendale Ter Linde in Oostkapelle. Het was altijd al een droom van Tim Moerman om in de toekomst iets met het bakken van brood te doen en toen hij een Belgische bakker ontmoette die toe was aan iets nieuws, zag hij dat als een buitenkansje.

De bakkerij is sinds een week open.

Tim vertelt dat de bakkerij goed past binnen de filosofie van het bedrijf dat ook fruit teelt en verpakt, waar dieren te vinden zijn en waar de boerderijwinkel en camping drukbezocht worden. "Op de boerderij willen we niet alleen maar grondstoffen telen, maar ook voeding produceren. Die verwaarding van grondstoffen zit er hier een beetje ingebakken."

De broden worden in elektrische ovens gebakken en de energie daarvoor wordt opgewekt door de zonnepanelen, waarin de boerderij ruim is voorzien. "Eigenlijk wilde ik altijd in houtgestookte ovens gaan bakken. Maar ondanks het feit dat we hier met de boomgaard natuurlijk een hoop koolstof vastleggen, krijg ik het niet goed uitgelegd als we dat aan de andere kant er weer uit stoken."

Croissants
Bezoekers en inwoners van de omgeving kunnen in de boerderijwinkel terecht voor acht verschillende soorten desembrood, maar ook voor lekkernijen zoals croissants en koffiebroodjes. Het assortiment is onderscheidend, vertelt Tim. "Goede croissantjes zijn in Nederland en zeker in Zeeland schaars goed. Zowel de bakker als ikzelf zijn in België opgeroeid in een andere broodcultuur dan in Nederland. Het is voor ons de uitdaging om de toeristen die hier komen, maar vooral de lokale bevolking aan goed, voedzaam brood te krijgen."

Behalve croissantjes...

zijn er ook koffiebroodjes en, op de achtergrond, 'crolussen'.

Terug van weggeweest
Sommigen van de inwoners van Oostkapelle en omgeving weten zich nog te herinneren dat er ooit brood werd gebakken bij Loverendale. "We hebben wat dat betreft de historie mee. Bij Loverendale was de eerste biologische bakkerij van Nederland. In de jaren '90 is dat gestopt doordat er her en der in het land biologische bakkerijen openden en de levering vanuit Zeeland niet meer te doen was. Veel mensen uit het dorp weten het nog wel en het was leuk om tijdens de opening te horen over hun ervaringen."

Voor meer informatie:
Loverendale Ter Linde
Oranjezonweg 1
4356 EH Oostkapelle
www.loverendaleterlinde.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven