Bio Suisse:

Meer voedselzekerheid dankzij meer milieubescherming

Korte- en langetermijncrises zoals de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering of het verlies aan biodiversiteit zetten het mondiale voedselsysteem onder druk. Om de problemen op te lossen zijn slimme oplossingen nodig. Biologische landbouw is er daar één van, betoogt de Zwitserse organisatie Bio Suisse.

Momenteel wordt genoeg voedsel geproduceerd voor de hele wereldbevolking. Toch lijdt nog steeds een op de tien mensen honger. Uit internationale onderzoeksprojecten blijkt dat biologische landbouw, vooral in armere gebieden, vaak een opbrengst per hectare oplevert die minstens even hoog is als die van de conventionele landbouw, vaak winstgevender is en tegelijk de natuurlijke hulpbronnen in stand houdt.

De echte problemen, afgezien van het gebrek aan koopkracht, zijn in de eerste plaats: een derde van het geproduceerde voedsel gaat ongebruikt verloren. Ten tweede worden vruchtbare akkers misbruikt voor de productie van brandstof in plaats van voedsel. En ten derde: Hoogwaardig graan, maïs, soja en bakolie worden aan landbouwdieren gevoerd terwijl miljoenen mensen honger lijden. De oppervlakte voor één portie varkenskotelet kan vijf porties biologische soja opleveren.

Geen productie ten koste van mens, dier en milieu
Continuïteit van de voorziening en duurzaamheid kunnen alleen samen worden bereikt:

Meer voedselzekerheid en veerkracht dankzij duurzame systemen. Biologische landbouw werkt samen met de natuur, spaart de hulpbronnen en is geschikt voor kleinkinderen. Prestaties zijn meetbaar. De biologische landbouw levert een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid, de gezondheid van mens, dier en bodem, de waterkwaliteit, de biodiversiteit en de bescherming van het klimaat.

Neem de consumenten mee. Doorslaggevend voor de ecologische voetafdruk is het verbruik van dierlijke producten en voedselafval. De oplossing is een efficiënt gebruik van hulpbronnen: vermindering van afval (Stop voedselverspilling), meer plantaardige productie voor de mens (Feed no Food), minder duurzaam geproduceerde dierlijke producten en de volledige recycling daarvan (Van neus tot staart).
Grensoverschrijdende duurzame handel. Voedselzekerheid kan alleen worden bereikt met betrouwbare, duurzame handelsbetrekkingen. Dit wordt duidelijk aangetoond in het Oekraïne-conflict. Hier moet aan gewerkt worden.

Bron: Bio Suisse


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven