Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij

Onderzoekers en biologische varkensproducenten uit acht Europese landen hebben maatregelen ontwikkeld om de diergezondheid en het welzijn van biologische varkens te verbeteren en tegelijk de milieuvoetafdruk van de houderijsystemen te verkleinen.

Het handboek "Welzijn en milieueffecten van de biologische varkenshouderij" biedt een gereedschapskist met op kennis gebaseerde strategieën binnen vier aandachtsgebieden:

Inrichting en beheer van betonnen buitenruimten
Er worden zes maatregelen gepresenteerd die erop gericht zijn om groeiende varkens een stimulerende omgeving te bieden en tegelijkertijd het risico van emissies te verminderen. Voor elk instrument wordt het wettelijk kader samengevat. Bovendien wordt het effect ervan op dierenwelzijn en milieu geëvalueerd.

Managementstrategieën ter verbetering van de gezondheid, overleving en prestaties van varkens voor en na het spenen
De gepresenteerde instrumenten variëren van het ontwerpen en beheren van het biggennest, fokstrategieën en supplementen tot verlengde lactatie. Voor elk instrument wordt het wettelijk kader samengevat. Bovendien wordt het effect op dierenwelzijn en milieu geëvalueerd. Zie video: https://www.youtube.com/watch?v=2Zo0yjAHkJU

Dierenwelzijn, milieueffecten en productiviteit van gecombineerde huisvestings- en weidesystemen
Beste praktijken en innovatieve voorbeelden uit heel Europa worden gepresenteerd om te inspireren en de voortdurende ontwikkeling te vergemakkelijken van een economisch concurrerende productie die voldoet aan de beginselen van de biologische landbouw. Zie video: https://www.youtube.com/watch?v=RiGhwu-N6xo

Systeembestendigheid en duurzaamheidsaspecten in de biologische varkensproductie
Economische, ecologische, institutionele of sociale uitdagingen stellen de veerkracht van biologische varkensproducenten op de proef. De beoordeelde veerkrachtstrategieën van geselecteerde best practice en innovatieve bedrijven geven inzicht in hoe zij omgaan met externe schokken.

Het handboek "Welzijn en milieu-impact van de biologische varkensproductie" kan via deze link worden gedownload van FIBL.

Bron: CORE Organic Cofund


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven