Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tweederde meerderheid van Nederlanders is wel voor eerlijkere vleesprijs"

Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft dankzij steun van twijfelende partijen als CDA en SP en ondanks het ontraden van de motie door het kabinet gisteren voor de PVV-motie gestemd die het kabinet oproept om geen vleestaks in te voeren. Dit kwam als reactie op de aankondiging van een onderzoek door minister Staghouwer (LNV) die deed vermoeden dat het eten van vlees door middel van een prijsprikkel ontmoedigt zou worden. De minister zette deze beeldvorming later recht: "Het gaat mij erom dat er een reële prijs wordt bepaald en dat inkomens verbeteren voor duurzaam producerende boeren". De TAPP Coalitie begrijpt dat de Kamer niet voor een straf op het eten van vlees is, maar hoorde van CDA en VVD dat zij open staan voor andere opties voor reële beprijzing.

Wel draagvlak voor eerlijkere vleesprijs
In het recente IPPC klimaatrapport werden rijke landen juist opgeroepen dierlijke producten in prijs te verhogen om de klimaatdoelen in 2030 te kunnen halen en de Bonn Universiteit bevestigde dat. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er in Nederland wél draagvlak is voor een eerlijkere vleesprijs waarin de maatschappelijke kosten van vlees zijn verwerkt. Belangrijkste voorwaarde: de opbrengsten moeten direct geherinvesteerd worden in verduurzamingssteun voor boeren, het goedkoper maken van groenten en fruit en de koopkrachtcompensatie van de kleinste inkomens. Dan is 63% van de Nederlanders voor een eerlijke vleesprijs, waarbij 72% van de VVD-stemmers en 67% van de CDA stemmers voor zo’n hogere vleesprijs zijn ( DVJ Insights, 2021), (TU Delft juni 2021).

Uit de aangenomen motie blijkt volgens TAPP Coalitie heel duidelijk wat Nederland niet wil: een straf op het eten van vlees. "We weten ook wat Nederland wel wil: een realistische en eerlijke, reële vleesprijs die de boer beloont en lage inkomens ontziet. Wij vertrouwen erop dat de onderzoekers deze nuance meenemen in het onderzoek en dat de Kamer en het kabinet op basis van deze onderzoeksgegevens een definitief besluit nemen over de vorm van een eerlijkere prijs voor ons eten." TAPP Coalitie wijst ook op recent onderzoek van Greenpeace waaruit blijkt dat consumenten er jaarlijks 50 euro op vooruitgaan bij een btw verhoging op vlees in combinatie met 0% btw op andere voedselproducten..   

Voor meer informatie:
TAPP Coalitie
[email protected]
www.tappcoalitie.nl

Publicatiedatum: