Documentaire ‘Boer Brussel Beweging’ te zien op 14 en 15 mei

De EU wil boeren duurzamer laten werken, en zo zorgen voor minder bestrijdingsmiddelen en meer dierenwelzijn. Daarom komt er meer toezicht op de besteding van landbouwsubsidies. Zijn boeren bereid die groene omslag te maken? De FryslânDOK ‘Boer Brussel Beweging’ is te zien op 14 mei bij NPO2 en op 15 mei bij Omrop Fryslân.

De verduurzaming van de landbouw staat onder druk. Plannen van de Europese Unie voor een nieuwe, groenere Farm to Fork strategy liggen onder vuur. Vooral sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en daardoor de vrees voor lagere voedselopbrengsten. Toch wil de EU vanaf volgend jaar een nieuw Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) in werking laten gaan.


Bron: Omrop Fryslân 

Subsidie voor vergroening
Friese boeren kregen in de periode 2014-2020 opgeteld 815 miljoen euro Europese inkomenssteun. Een derde deel van dat bedrag was bedoeld voor een groener landbouwklimaat. Maar het resultaat is er niet naar. De stikstofuitstoot is gestegen. Met de biodiversiteit, de insecten en de weidevogels gaat het slecht. Het aantal biologische boeren is 4%, in plaats van de gewenste 25%. Dat moet beter, en daarom gaat de EU strenger toezien op vergroening. Het nieuwe beleid betekent voor veel boeren een keuze tussen minder subsidie, óf meer ‘vergroeningswerk’ voor hetzelfde geld.

In de FryslânDOK ‘Boer Brussel Beweging’ onderzoekt Bart Kingma de invloed van de EU op het gedrag van de boeren. Zijn zij bereid om met steun van de EU op een andere manier te gaan werken en zich in te zetten voor een beter klimaat?

FryslânDOK: ‘Boer Brussel Beweging’
Zaterdag 14 mei NPO2 15.30 uur (herhaling 15 mei 13.15 uur)
Zondag 15 mei Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven