Yesy Lalupu Valladolid van Fairtrasa Peru:

"Hoge kosten en lage prijzen in markt bio-avocado’s hebben negatieve impact op kleine producenten in Peru"

De kleinschalige telers die avocado’s telen in Peru hebben het zwaar. Fairtrasa heeft als doel deze telers te helpen, zeker in de situatie waarin ze nu zitten. De gevolgen van de pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn enorm en hebben vooral impact op de logistiek en de stijging van kosten zoals brandstof en levensonderhoud.

"Het Peruaanse avocadoseizoen met een areaal van ongeveer 47.000 hectare gaat nu beginnen en onze heerlijke avocado's komen deze week binnen. Ongeveer 35% van de Peruaanse avocado’s komt voor rekening van de grote producenten en de avocado’s komen voornamelijk vanuit de regio La Libertad. De rest van productie, vooral van kleinschalige telers, is verspreid over de centrale en zuidelijke kust van Peru", meldt Fairtrasa.

"De kleine telers van Fairtrasa doen er alles aan om hun teelt rendabel te maken. De prijsdruk heeft een negatieve impact op hen omdat hun teeltsystemen nog traditioneel zijn en vaak inefficiënt. Hier werken wij samen met onze telers hard aan om het te verbeteren. De kostenstijgingen worden niet gedekt door de lage prijzen in Europa en dat is niet goed voor onze telers. In week 17 zien wij een zorgwekkende daling van de prijzen met als gevolg onethische praktijken door het hoge aanbod in volume."

"Kleine producenten maken deel uit van een globaliserende economie en dat gaat gepaard met grote uitdagingen! Vanuit Fairtrasa Peru willen we het werk dat we al doen zichtbaar maken voor eenieder als deel van de oplossing voor deze complexe realiteit. Wij zouden allemaal onderdeel moeten zijn van de oplossing. Fairtrasa Peru promoot biologische teelt-praktijken en duurzaamheid in het algemeen. Daarnaast heeft Fairtrasa Peru een holistische kijk op de teelt en kijkt kritisch naar factoren zoals: waterverbruik, bodemgesteldheid en klimaatverandering."

"De oorsprong van ons werk is het vertrouwen van onze telers zoals Olga Alayo, Maura Lizarde of Jorge Aquiles Saavedra, die al bij ons zijn sinds we met de export van avocado's zijn begonnen. Meer telers sluiten bij ons aan omdat ons model betere rendementen geeft voor onze telers in Peru. Deze commerciële alliantie heeft als voordeel dat beide partijen positieve resultaten kunnen boeken. Impact maken doe je immers samen en Fairtrasa is daarom ook trots op onze samenwerking. Vanaf 6 mei aanstaande zijn onze avocado's beschikbaar in ’s-Gravenzande."

Voor meer informatie:
Fairtrasa Holland
Yannick Stierman: 0174-291 609
Friso Sterk: 0174-291 608
Stephan Schoemaker: 0174-291 603
www.fairtrasa.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven