Groot aandeel biolandbouw draagt bij aan meer veerkracht in de Oostenrijkse voedingssector

De oorlog in Oekraïne heeft de gespannen situatie rond de stijgende prijzen van landbouwproductiemiddelen en de prijsspeculatie verder aangewakkerd. Het basisprobleem hierachter is in de eerste plaats de afhankelijkheid, vooral van externe inputs. Zo hebben de stijgende prijzen van fossiele grondstoffen geleid tot hogere kunstmestprijzen. Daarbij komen nog de bevoorradingsketens en de goederenstromen, die reeds beperkt waren door de coronapandemie en nu acuut onderbroken of afgesneden zijn door de oorlog.

"Als reactie is het daarom noodzakelijk dat we uit de bestaande afhankelijkheden stappen. De discussie over het vrijmaken van zogenaamde braakliggende of biodiversiteitsgebieden slaat de plank echter mis", aldus Bio Austria-voorzitster en bioboerin Gertraud Grabmann gisteren tijdens een top over voedselvoorziening in Oostenrijk.

Juist in deze tijden kan de biologische landbouw zijn troeven uitspelen, omdat deze sector grotendeels onafhankelijk opereert. Het principe van kringlooplandbouw en gebiedsgebonden veeteelt, alsmede de vrijheid om landbouw te bedrijven zonder kunstmest op basis van fossiele grondstoffen, vormen hiervoor de basis. Momenteel wordt 27 procent van de Oostenrijkse landbouwgrond biologisch bewerkt.

"Het feit dat we in Oostenrijk zo'n groot aandeel bio hebben, is een factor die bijdraagt tot meer veerkracht in de landbouw en de voedselproductie. Tegelijk draagt de biologische landbouw bij tot het overwinnen van de uitdagingen van de klimaatcrisis en de achteruitgang van de biodiversiteit. Elke hectare die biologisch wordt bebouwd, is goed voor het milieu, het klimaat en tegelijk een investering in een veerkrachtiger voedselsysteem", aldus Grabmann.

Bron: Bio Austria


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven